Nemilosrdni ulagači
8

FOTO / Kina: Iskopali im kanale oko kuća jer ne žele izaći iz domova

Klix.ba
Ulagači u Kini nemaju mnogo razumijevanja za osobe čiji se objekti nalaze na zemljištu na kojem namjeravaju graditi. To dokazuje i odnos prema mještanima gradića Yangjiu u provinciji Guangdong, koji su odbili iseliti iz svojih kuća i pustiti da se na tom mjestu grade poslovni kompleksi. Naime, oko njihovih domova iskopali su duboke kanale i preusmjerili rijeku.
U Yangjiu je izgradnja počela 2010. godine i ulagači su tada mještanima počeli plaćati naknade kako bi iselili iz svojih domova. Međutim, ima i onih koji su to odbili, zbog čega danas ispaštaju. Isključeni su im struja i voda, a oko domova iskopani kanali kojima protječe rijeka.

"Nećemo se predati, ako oni mogu preusmjeravati rijeku, mi možemo graditi mostove", kazali su mještani, prenosi Daily Mail.

No, ulagači smatraju da mještani moraju iseliti i da nema ništa loše u tome što im zagorčavaju život.

"Ponuđeni su im novi domovi, šta još hoće? Svi ostali su otišli, a ovi ljudi stoje i preprečuju put napretka", kazao je glasnogovornik kompanije koja namjerava graditi poslovni kompleks.

Strasti između dvije strane smiruju lokalne vlasti.

"Obje strane poduzimaju ekstremne mjere. Morat ćemo pronaći neko rješenje", kazao je jedan od zvaničnika.

Inače, u Kini se sve češće bilježe ovakvi i slični problemi. S obzirom na napredak zemlje, mnoge kompanije odlučuju od gradića napraviti veliki grad sa biznis zonama i boljim putevima, ali to uglavnom čine premještajući porodice i uništavajući domove u kojima su živjeli. A nisu rijetki slučajevi prisilnih deložacija.

Podsjetimo, fotografija kuće u Kini okružene autoputem sa svih strana obišla je cijeli svijet prije nekoliko mjeseci. Kasnije je srušena.