Rekordna serija testova
6

Kim Jong Un zbog mogućeg sukoba sa SAD-om pozvao na "ubrzanje ratnih priprema"

L. S.
Sjevernokorejski lider Kim Jong Un gleda probno lansiranje najveće ICBM u svojoj zemlji (Foto: EPA-EFE)
Sjevernokorejski lider Kim Jong Un gleda probno lansiranje najveće ICBM u svojoj zemlji (Foto: EPA-EFE)
Sjevernokorejski lider Kim Jong Un pozvao je svoju stranku da "ubrza" pripreme za rat, uključujući nuklearni program, objavili su državni mediji.
Pozivi su uslijedili samo sedmicu nakon što je Kim upozorio da neće oklijevati da pokrene nuklearni napad ako bude "isprovociran" nuklearnim oružjem.

Stoga je Kim zatražio od stranke da "dalje ubrza ratne pripreme" u svim sektorima, uključujući nuklearno oružje i civilnu odbranu, izvijestila je zvanična korejska centralna novinska agencija Pjongjanga.

Također je naglasio da je "vojna situacija" na Korejskom poluostrvu postala "ekstremna" zbog "bez presedana" antisjevernih sukoba s Washingtonom.

Washington, Seoul i Tokio pojačali su odbrambenu saradnju suočeni s rekordnom serijom testova oružja Pjongjanga ove godine.

Ranije ovog mjeseca, američka podmornica na nuklearni pogon stigla je u južnokorejski lučki grad Busan, a Washington je upravljao svojim dalekometnim bombarderima u vježbama sa Seulom i Tokijem.

Sjever je ranije opisao učešće američkih strateških sredstava, poput bombardera B-52, u zajedničkim vježbama na Korejskom poluostrvu kao "namjerne provokativne poteze SAD-a za nuklearni rat".

Sjedinjene Države i Južna Koreja upozorili su da bi svaki nuklearni napad iz Pjongjanga na Sjedinjene Države ili Južnu Koreju rezultirao krajem Kimovog režima.

Pjongjang se prošle godine proglasio "nepovratnom" nuklearnom silom i više puta je ponavljao da nikada neće odustati od svog nuklearnog programa, koji režim smatra ključnim za svoj opstanak.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda usvojilo je mnoge rezolucije kojima se Sjeverna Koreja poziva da zaustavi svoje nuklearne programe i programe balističkih projektila od kada je prvi put izvela nuklearni test 2006. godine.