Svijet
305

Kim Jong-un voli The Beatlese i divi se zapadnjačkom načinu života

Klix.ba
Kim Jong-un (Foto: AFP)
Kim Jong-un (Foto: AFP)
Kim Jong-un je možda sklon vatrenoj antizapadnoj retorici, ali sjevernokorejski diktator je zapravo opsjednut evropskim i američkim načinom života, tvrdi čovjek koji ga poznaje od malih nogu.

Kenji Fujimoto je 13 godina bio lični kuhar Jong-unovom ocu, Kimu Jong-ilu, te je bio blizak i sa sadašnjim vladarom Sjeverne Koreje. On kaže da je Kim Jong-un fan Beatlesa te kako je žudio da izgleda kao holivudski glumac Jean-Claude Van Damme. Kim pije vino Bordeaux, puši mentol cigarete Cartier i uživa u vožnji Mercedesom.

Fujimoto poznaje Jong-una dosta dobro, budući da je 1988. angažovan da kuha specijalna japanska jela za tadašnjeg vladara Kima Jong-ila. Nekoliko puta je uspio putovati u Japan u potrazi za rijetkom vrstom morskoga ježa, a od 2001. je napisao nekoliko knjiga o tajnovitom sjevernokorejskom režimu, piše Daily Mail. Kuhar je u izjavi za medije kazao kako Kim Jong-un voli uživati u luksuzu ne mareći previše za to što njegov narod gladuje.

Jedan film je posebno imao veliki utjecaj na Kima te je on nakon što ga je pogledao dobio želju da izgleda kao glavni junak, belgijska zvijezda Jean-Claude Van Damme. Nakon toga je kupio opremu za treniranje i počeo uzimati proteine. Kao budući vođa, vrlo je rano naučio voziti te je sa samo sedam godina vozio Mercedes oko predsjedničke palate, a za njega je napravljeno posebno sjedište u vozilu da bi mogao voziti.

Kuhar je pod pseudonimom ranije objavio da je Kim Jong-il, koji je umro 2011., uživao jesti ribu koja je tek uhvaćena i još davala znake života. Jong-il je, između ostalog, svom osoblju naređivao da plešu sa razgolićenim djevojkama, te je Fujimoto tako morao i oženiti jednu od egzotičnih plesačica.