Svijet
0

Kim Jong-un nije viđen u javnosti više od mjesec dana

SRNA
Sjevernokorejski lider Kim Jong-un nije prisustvovao ključnoj godišnjoj proslavi vladajuće partije, što dodatno pojačava spekulacije povodom njegovog odsustva iz javnog života.

Njegovo ime prvi put u posljednje tri godine nije bilo na listi osoba koje su obišle mauzolej Kumsusan, posvećen pokojnim sjevernokorejskim liderima Kim Il Sungu i Kim Jong-il.

Kim nije viđen u javnosti više od mjesec dana, od 3. septembra, što je najduži period od kada je došao na vlast 2011. godine.

Državna televizija prenijela je prošlog mjeseca da on pati od "nelagodnog fizičkog stanja", a kasnije ga je prikazala kako šepa.

Južna Koreja danas je saopštila da vjeruje da Kim i dalje kontroliše zemlju, ali da vlada u Seulu ne raspolaže informacijama o njegovom zdravstvenom stanju, prenio je BBC.

Izvor blizak sjevernokorejskom rukovodstvu rekao je Reutersu da 31-godišnji Kim čvrsto kontroliše zemlju, ali da je povrijedio nogu tokom vojnih vježbi.

"On je naredio svim generalima da učestvuju u vježbama, a i sam se pridružio. Puzali su, trčali i kotrljali se i on je istegnuo tetivu", rekao je izvor koji nije želio da bude imenovan.

On je rekao da se incident desio krajem augusta ili početkom septembra, te da je sjevernokorejski lider u početku šepao, ali da se povreda pogoršala zbog njegove prekomjerne težine.