Imao fotografsko pamćenje
0

Kim Jong-il, kompozitor kojeg su optuživali za dilanje i otmice

Sarajevo-x.com
Kim Jong-ill i bivša sekretarka SAD Madeline Albright (Foto: AFP)
Kim Jong-ill i bivša sekretarka SAD Madeline Albright (Foto: AFP)
Rano jutros preminuo je predsjednik Sjeverne Koreje Kim Jong-il, navodi se u saopćenju državne televizije te države. Donosimo vam nekoliko zanimljivih detalja iz života "Dragog vođe". Bio je kompozitor koji je imao fotografsko pamćenje, optuživali su ga za dilanje droge, krivotvorenje novca, bombardovanje...

Kim Jong-il rođen je 16. februara 1942. godine. Prema nekim zapadnjačkim izvještajima Kim je rođen u vojnom kampu u Sovjetskom savezu, gdje je njegov otac bio jedan od glavnih egzilanata koji su bili na obuci.

Prema drugim izvještajima, Kim je rođen u tajnom kampu gerile na vrhu planine Paektu koju Korejci smatraju svetom. Mlađi brat Kima Jong-ila utopio se 1947. godine pod misterioznim okolnostima.

Revolucionaristički duh

Kim se većim dijelom obrazovao u Kini, da bi kasnije došao na Univerzitet Kim Il-sung u Pjongjangu, koji nosi ime po njegovom ocu.

Nakon diplomiranja pridružio se vladajućoj Korejskoj radničkoj partiji, u kojoj je za kratko vrijeme postao jedan od čelnih ljudi. Do 1969. godine Kim je postao član Politbiroa i izvršni direktor Odjela za propagandu i agitaciju.

Prema zvaničnoj sjevernokorejskoj biografiji, Kim je još u osnovnoj školi pokazivao revolucionaristički duh tako što je predvodio svoje vršnjake u borbama protiv japanskih okupatora.

Optuživan za otmice i bombardovanje

Kim Il-sung imenovao je svog sina kao nasljednika 1974. godine. Kim Jong-il, kojeg su svi mediji zvali Dragi vođa, ubrzo je izgradio veliki utjecaj u domaćim, međunarodnim i sigurnosnim pitanjima. Bilo je to '80-ih godina.

Obavještajni podaci kažu kako je Kim 1983. godine naredio bombardovanje glavnog grada tadašnje Burme, a danas Mijanmara, u kojem je poginulo 17 zvaničnika Južne Koreje. Također, prema nekim podacima, tereti ga se za bombardovanje aviona koji je pripadao Južnoj Koreji, a u kojem je 1987. godine poginulo 115 Južnokorejaca.

Kim je također optuživan za otmice Japanaca, dilanje droge kroz ambasade i krivotvorenje novca.

Preuzeo je vlast 1994. kada je njegov utac umro u 82. godini. Kim Jong-il prihvatio je titulu velikog sekretara Radničke partije i predsjedavajućeg Komisije za nacionalnu sigurnost. Veliki vođa je imenovan za vječnog predsjednika.

Prema zvaničnicima i državnim medijima, Kim je imao fotografsko pamćenje, upravljao je borbenim avionima, komponovao je opere, režirao filmove i bio odličan golfer.

Mir i moć

Kim se susreo sa predsjednikom Južne Koreje Kimom Dae-jungom na aerodromu u junu 2000. godine, što je bio prvi sastanak čelnih ljudi dviju Koreja.

Bio je to samit preokreta u odnosima Sjeverne i Južne Koreje na kojem su učestvovali Madeline Albright, državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država i Vladimir Putin, predsjednik Rusije.

U februaru 2005. godine Sjeverna Koreja potvrdila je da posjeduje nuklearno oružje i već naredne godine uzdrmali su okruženje aktiviranjem nuklearnog uređaja. Proveli su i drugi nuklearni test 2009. godine.

Tenzije između dviju Koreja su porasle nakon torpediranja vojnog broda u kojem je poginulo 46 južnokorejskih mornara. Jug je okrivio Pjongjang za napade, ali ovi su izričito odbijali preuzeti odgovoronost.

Pretpostavlja se da je Kim pretrpio srčani udar u augustu 2008. godine zbog čega je bio odsutan iz javnog života nekoliko mjeseci. Jong-un je najmlađi i, pretpostavlja se, omiljeni među trojicom Kimovih sinova.