HRW
0

Katastrofalno ugrožavanje ljudskih prava u Iranu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) ocijenila je danas da je gušenje demonstracija opozicije u Iranu, poslije spornih predsjedničkih izbora u junu prošle godine, predstavljalo katastrofalno ugrožavanje ljudskih prava.

Direktor HRW-a zadužen za Bliski istok Joe Stork izjavio je, na konferenciji za novinare u Dubaiju, da suđenje stotinama uhapšenih demonstranata u Iranu svrstava u najapsurdnije primjere zloupotrebe tužilaštva.

U izvještaju je istaknuto da su mnogi uhapšeni bili primorani da priznaju krivicu tokom suđenja.

Istraživač Farak Sandi je rekao da je HRW dokumentirao 26 slučajeva iznuđenih priznanja i zlostavljanja.

HRW je ukazao da su se na meti iranske vlade, poslije izbora, našli i mediji, kao i radnici koji su tražili svoja prava, prenosi Reuters.

"Iranske vlasti su od 2006. godine surovo odgovarale na zahtjeve radnika, nastavnika i grupa za zaštitu prava žena, koji su se zalagali za bolje uvjete rada, veće plaće, bolje osiguranje, kao i promjene diskriminatorskih zakona", navedeno je u izvještaju.

Prošle godine, iranske vlasti su hapsile lidere sindikata, aktiviste grupa za zaštitu prava žena i sprečavale okupljanja nastavnika i radnika, dodao je HRW.

Iran tvrdi da su protesti opozicije bili nezakoniti i da su ih organizirale sile iz inostranstva, uključujući SAD i Britaniju.

Poslije predsjedničkih izbora, na kojima je pobijedio Mahmud Ahmadinežad, pristalice poraženih kandidata organizirale su demonstracije, tokom kojih su se sukobili sa snagama sigurnosti.

Tokom protesta uhapšeno je na hiljade ljudi, od kojih je većina oslobođena. Više od 80 osoba je do sada osuđeno na zatvorske kazne do 15 godina, a pet na smrtnu kaznu, podsjeća Reuters.