Usvojen zakon
0

Katalonci su dobili što su i htjeli, a najavljuju i novu fazu: Čeka li Španiju novi sporni referendum

V. K.
Pedro Sanchez je uprkos velikom pritisku "progurao" zakon u Kongresu (Foto: EPA-EFE)
Pedro Sanchez je uprkos velikom pritisku "progurao" zakon u Kongresu (Foto: EPA-EFE)
Kongres Španije usvojio je na jučerašnjoj sjednici kontroverzni zakon o amnestiji koji ima za cilj osloboditi katalonske separatiste od odgovornosti u organizaciji referenduma 2017. godine.
Nakon što je zakon izazvao velike rasprave u Španiji te doveo do dodatne političke polarizacije države, zakon je konačno usvojen sa 178 glasova za.

"Amnestija ima za cilj ukljanjanje neriješenih sudskih postupaka protiv ljudi optuženih za separatističke aktivnosti, uglavnom proizašle iz katalonskih zahtjeva za secesijom", navodi.

Iako je većina na čelu s Pedrom Sanchezom uspjela progurati zakon u Kongresu, za njegovo usvajanje mora glasati i Senat, a u međuvremenu Katalonci nisu krili oduševljenje odlukom Kongresa.

Tim povodom oglasio se i predsjednik Katalonije Pere Aragones, ujedno član i Republikanske ljevice Katalonije (ERC), koji je pozdravio novu fazu u potrazi za regionalnim samoopredjeljenjem..

"Mislim da Katalonija sada gleda naprijed kako bi mogla otvoriti novu fazu nakon amnestije. Ta nova faza mora biti zasnovana na donošenju zajednički dogovorenog referenduma. Oni koji su u najboljoj poziciji da se zalažu za dogovoreni referendum smo mi koji smo računali na dijalog i pregovore na pošten način", ističe Aragones.

On je naglasio i kako će amnestija pomoći da se okončaju godine političke represije koju je provodila Španija.

"Španska desnica i krajnja desnica uvijek su koristili Kataloniju za osvajanje glasova u ostatku države. Dakle, ovo je samo još jedno poglavlje što se njih tiče. Postojao je put koji nam je omogućio da dođemo do amnestije", zaključio je Aragones.

Svakako, opozicija je imala gomilu zamjerki na ovakvo zakonsko rješenje, a predsjednica regije Madrid Isabel Diaz Ayuso i zvaničnica opozicione Narodne partije nazvala je Zakon o amnestiji najkorumpiranijim zakonom u historiji španske dmokratije.

"Sanchez je ispunio sve što su separatisti tražili s jedinim ciljem da ostane na funkciji neko vrijeme", rekla je Ayuso.

Iako u Senatu većinu imaju desničari te se očekuje kako zakon neće biti odobren, to će u suštini samo prolongirati njegovo konačno usvajanje koje bi onda bilo zakazano za sredinu maja u Kongresu.