Afganistan
0

Karzai polaže predsjedničku zakletvu 19. novembra

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Afganistana Hamid Karzai položit će zakletvu 19. novembra i time započeti drugi mandat na toj funkciji, saopćio je u srijedu portparol ministarstva odbrane te zemlje general Zaher Azimi.

Zakletva će se održati 19. novembra, a ceremoniju inauguracije vodit će komisija na čelu s ministrom odbrane.

Azimi je dodao da će ceremoniji prisustvovati zvaničnici iz nekoliko afganistanskih ministarstava, ali nije kazao da li će doći strani predstavnici, javio je Reuters.

Karzai je ponovo izabran za predsjednika Afganistana iako su rezultati istrage koju su podržale Ujedinjene nacije pokazali da je više od čevrtine glasova koje je dobio na izborima 20. augusta lažirano. Drugi krug izbora trebalo je da se održi 7. novembra, ali je Karzaijev protivkandidat Abdullah Abdullah objavio da neće učestvovati jer smatra da bi se ponovila izborna krađa.

Očekuje se da će Karzai objaviti sastav novog kabineta krajem mjeseca, ali se još ne zna tačan datum. Američki, evropski i zvaničnici UN-a smatraju da Karzai mora više učiniti da smanji korupciju i poboljša rad vlade u sljedećem mandatu. Karzai je u intervjuu američkoj televiziji tokom vikenda izjavio da je za korupciju dijelom zaslužno i djelovanje zapadnih zemalja, koje troše milijarde dolara u Afganistatnu, uglavnom kroz privatne poslove.

Skoro 110.000 vojnika iz zapadnih zemalja raspoređeno je u Afganistanu da bi zaštitili Karzaijevu vladu od talibanskih pobunjenika, a predsjednik SAD-a Barack Obama treba da donese odluku o slanju dodatnih trupa u tu zemlju.