Svijet
0

Kapetan i šest članova posade prvi napustili južnokorejski trajekt

SRNA
Preživjeli i porodice 287 osoba, uglavnom učenika, koji se i dalje vode kao nestali dan nakon nesreće južnokorejskog trajekta, izrazile su gnjev zbog ponašanja kapetana i posade, koji su, prema izvještajima, među prvima napustili brod kada je počeo da tone.
Lee Jun-seok (Foto: EPA)
Lee Jun-seok (Foto: EPA)
Kapetan, 60-godišnji Lee Joon-Seok, napustio je trajekt 40 minuta nakon što je brod počeo da tone, a među prvima brod je napustilo i šest ostalih članova posade.

Neimenovani zvaničnik Obalske straže rekao je da je protiv kapetana Lija danas pokrenuta krivična istraga i da ga u gradu Mokpo ispituju povodom nepotvrđenih navoda je on bio jedan od prvih koji su skočili u vodu i spasili se, prenosi Reuters.

"Izvinjavam se putnicima, žrtvama i njihovim porodicama", rekao je kapetan, ne želeći da odgovori na pitanja o tome šta se dogodilo i zašto je napustio brod.

Vlasti su potvrdile da je poginulo devetoro od 475 putnika.

Mediji navode da kapetanu prijete optužbe za nemar sa smrtnim ishodom, kao i za kršenje zakona o ponašanju brodske posade.

Brod težak 6.825 tona je jučer ujutro počeo najprije da se naginje, zatim je završio pod uglom od 90 stepeni u odnosu na vodu, a onda se prevrnuo i potonuo, tako da mu je samo dio kobilice ostao iznad vode.

Sa 179 spašenih, strahuje se da je većina od 287 osoba još zarobljena unutar broda. Roditelji učenika za koje se pretpostavlja da su ostali zarobljeni u potonulom trajektu ne gube nadu.