Primorane da brane dom
0

Kad iračke majke uzmu puške u svoje ruke

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Umm Omar jedva da trepne stojeći u dugoj plavoj haljini i s bijelim šalom na glavi, držeći sina u krilu, a pušku u lijevoj ruci. Za nju je puška nužno zlo potrebno da zaštiti svoju mladu porodicu. Umm je jedna od brojnih iračkih majki koje su bile primorane da nauče koristiti oružje kako bi otjerale lopove iz svojih domova u Ramadi, jednom od najnasilnijih dijelova Iraka.

"Mrzim zvuk pucnjave, ali teroristi su ti koji su me natjerali da naučim držati pušku da bih zaštitila svoju djecu i kuću", rekla je 27-godišnja majka za agenciju AFP.

Umm sa porodicom živi u Ramadi, glavnom gradu zapadne provincije Anbar.

"Prije nekoliko mjeseci, grupa muškaraca sa pištoljima pokušala je opljačkati naš dom", dodao je njen muž, Ahmed Karim, policijski službenik, kojeg posao drži daleko od kuće i po nekoliko dana.

"Nisam bio tu, ali je moja žena počela vrištati i uzbunila je susjede", rekao je 32-godišnjak. "Poslije toga odlučio sam se da je naučim kako se koristi pištolj".

Poslije američke invazije 2004. godine Anbar je postao centar teških obračuna, nakon što su sunitska plemena i njihova vojska stali na stranu Amerikanaca, a protiv "Al-Qaide".

Mnoge žene javnih službenika, uposlenika u službama sigurnosti i novinara počele su se naoružavati još 2009. godine, kada su pljačkaši počeli napadati kuće poznatih građana i pripadnika policije.

"Kako smo mi supruge muškaraca čija je dužnost da čuvaju sigurnost, moramo štititi naše familije kad naši muževi štite državu", rekla je 24-godišnja Ghada Ahmed.

"Konstantni napadi natjerali su nas da djelujemo", rekla je, misleći na 10.000 ubijenih policijskih službenika od 2003. godine.

General Bahaa al-Quaisi objašnjava: "Vrlo je važno da nam žene pomognu jer nemamo dovoljno policijskih službenika koji bi mogli svima osigurati zaštitu".

Adnanu Khamisu, vođi klana "Al-Bualwan", hrabrost ovih žena vraća sjećanja na ponosnu islamsku prošlost.

"Vidjeti ženu kako nosi oružje je znak velike plemenitosti", rekao je, dodajući: "Žene su uvijek učestvovale u ratovima i dobijale svoja mjesta u historiji".

Čak i vjerske vođe opravdavaju ove poteze.

"Za žene, učenje kako da koriste oružje da bi zaštitile djecu i kuću opisano je u islamskom pravu i spomenuto u riječima poslanika Muhameda", rekao je ramadski imam koji nije želio otkriti svoje ime.