Predstavljen u videu
36

Robotski pas kućne proizvodnje naoružan je puškom i može pucati

D. B.
Na videoservisu YouTube objavljen je klip koji prikazuje robotskog psa opremljenog puškom kako puca na strelištu.

Kreator robotskog psa je Alexander Atamanov, koji je u opisu videa naveo da je riječ od "patrolnom robotskom psu".

Ovaj robot podsjeća na robotskog psa Spota koji je proizvela kompanija Boston Dynamic, ali koji djeluje "miroljubivo". Sama kompanija zabranjuje naoružavanje Spota, ali robot kojeg je razvio Atamanov ima upravo to, oružje.

Kombinacija robota i oružja predstavlja robotskog patrolnog psa koji koristi pušku tokom demonstracijskog klipa, a ranije je fotografisan kako donosi vlasniku kafu.

Prošle godine je kompanija Ghost Robotics iz Philadelphije predstavila sličnog robota - ubicu koji je izazvao različite reakcije. Riječ je o robotu SPUR (Special Purpose Unmanned Rifle) koji nosi 6,5 mm Creedmoor pušku te je opremljen senzorima koji mu omogućavaju da bude operativan danju i noću.

Vojska može ponuditi hiljade razloga za razvoj oružja s kojim se mnogi ne slažu. Prošle godine je New York Times objavio vijest da je vještačka inteligencija iskorištena za ubistvo iranskog nuklearnog naučnika koji se vozio u automobilu sa suprugom. Hici su ispaljeni prema vozilu u pokretu, naučnik je ubijen, a njegova supruga nije povrijeđena iako je bila veoma blizu njega.

Činjenica je da tehnologija koja može pretvoriti robote u smrtonosno oružje već danas postoji, a pitanje je koliko je opravdan razvoj i njihovo korištenje.

Vezani članci