Odluka Suda u Londonu
0

Julian Assange pušten na slobodu uz kauciju

Sarajevo-x.com
Foto: Politics.co.uk
Foto: Politics.co.uk
Sud u Londonu je pustio na slobodu osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea uz kauciju od 310.000 dolara, nakon što je prošle sedmice uhapšen zbog optužbi za silovanje u Švedskoj.

Sudija Howard Riddle naložio je da se Assange ponovo javi na sud 11. januara naredne godine. Prema odluci sudije, on će do tada morati boraviti u Ellingham Hallu u istočnoj Engleskoj. Osnivač WikiLeaksa svaku noć mora provesti u kući, a policija će mu staviti elektronski odašiljač kako bi u svakom trenutku mogli pratiti njegovo kretanje.

Policija će ga provjeravati svaki dan između 22 i 2 sata te 10 i 14 sati. Također je obavezan da se javlja policiji između 18 i 20 sati. Assangeu je oduzet pasoš, a nije mu dozvoljeno putovati u inostranstvo.

Današnje ročište izazvalo je veliku pažnju javnosti, a prema pisanju australijskih novina, u London je stigla i Assangeova majka kako bi bila sa svojim sinom.

Podsjećamo da je Assange privukao pažnju objavljivanjem povjerljivih dokumenata o ratu u Afganistanu, a potom i diplomatske depeše iz američkih ambasada širom svijeta.

Assange je u britanskom pritvoru nakon što su ga dvije Šveđanke optužile za silovanje tokom njegovog boravka u Stockholmu.