Svijet
0

Još jedan zločin: Militanti IDIL-a smaknuli aktiviste, borce za slobodnu Siriju

Klix.ba
Pod pritiskom militanata IDIL-a, Bashir Abduladhim al-Saado i Faisal Hussain al-Habib priznali su špijuniranje prije nego što su smaknuti.

Riječ je o novom gnusnom videu u kojem militanti Islamske države (IDIL) ispituju, a potom i ubiju 20-godišnjeg Al-Saadoa i 21-godišnjeg Al-Habiba, aktiviste nevladine organizacije koja je dokumentovala život pod čizmom IDIL-a u sirijskom gradu Raqqa.

Autentičnost videa još uvijek nije potvrđena, a ime NVO za koju su Al-Saado i Al-Habib radili nije poznato. Organizacija RBSS (Raqqa Is Being Slaughtered Silently – Raqqu ubijaju polako) je negirala povezanost sa ubijenim aktivistima.

Članovi RBSS-a i drugih organizacija kao što je Eye on the Homeland (Oko domovine) riskiraju svoje živote razotkrivajući istinu o brutalnosti uspostavljene policijske države koja sebe nazive "islamskom“. Oni proizvode videe i fotografišu dokumente koje potom plasiraju u javnost izvan granica IDIL-a.

Na videu koji prikazuje još jedan ratni zločin militanata aktivisti su ispitivani o svojim aktivnostima koje uključuju i kopiranje tajnih dokumenata. Nakon priznanja koje dolazi pod pritiskom nemilosrdnih zločinaca IDIL-a, aktivisti su vezani za drvo, a potom smaknuti hicima u glavu.