Svijet
29

Johna F. Kennedyja slučajno je ubio tajni agent iz njegove pratnje

Klix.ba
John F. Kennedy
John F. Kennedy
U novom dokumentarcu se tvrdi kako je nekadašnjeg američkog predsjednika Johna F. Kennedyja ubio nespretni tajni agent iz njegove pratnje.

U dokumentarcu pod nazivom "JFK: The Smoking Gun" George Hickey se imenuje kao čovjek koji se vozio u autu iza Kennedyja te da je iz njegovog oružja slučajno otvorena vatra 22. novembra 1963. godine.

Tvrdi se kako je Hickey sa kolegama pio noć prije atentata u Dallasu, Texas, te da je dobio automatsku pušku kojom baš nije umio rukovati. Autori dokumentarca navode da je u trenutku kada je Lee Harvey Oswald sa šestog sprata zgrade skladišta školskih knjiga otvorio vatru na kolonu vozila u kojoj se nalazio Kennedy, Hickey slučajno pucao iz svoga oružja, te da je to bilo fatalno po predsjednika.

Cijeli slučaj je, prema tvrdnjama autora dokumentarca, zataškan kako bi se sakrila sramota agencije čija je glavna uloga bila da zaštiti predsjednika. Hickey je umro 2011. godine.

Otkako je Kennedy preminuo prije 50 godina, teoretičari zavjere su tvrdili i tvrde da je u njegovom ubistvu učestvovala još jedna osoba, međutim za to nikada nije bilo dokaza, te je Oswald potvrđen kao jedini krivac za atentat.

Novi dokumentarac temelji se na radu Colina McLarena, australskog policijskog detektiva koji je proveo četiri godine istražujući ovo ubistvo, piše Mirror.