Svijet
13

Jimmy Carter saopćio da ima tumor na mozgu: Osjećam olakšanje

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Bivši američki predsjednik Jimmy Carter će morati pristupiti tretmanu radijacijom kako bi se borio sa karcinomom, a izjavio je da ima potpuno povjerenje u svoj medicinski tim.

Melanom od kojeg boluje Jimmy Carter inače je oblik karcinoma kože a sada mu je taj karcinom napao i mozak. Carter je izjavio da misli da će karcinom zahvatiti i ostatak tijela. Bolest je otkrivena pri operaciji jetre kada su doktori i na jetri pronašli tragove oboljenja.

"Osjećam se dobro. Ne osjećam nikakvu slabost niti nemoć. Osjećam nekakvo olakšanje. Imao sam prelijep život. Osjećam se sigurno bolje od svoje supruge koja sve ovo prihvaća malo teže od mene", izjavio je Carter.

Činjenica da su i skoro svi članovi bliže porodice bolovali od karcinoma, uključujući i njegove dvije sestre, brata i roditelje, sigurno ne obećava da će se Carter dugo moći nositi sa melanomom.

Nakon završetka mandata u Bijeloj kući 1981. godine, Carter putuje svijetom u službi promocije mira i javnog zdravstva, te radi i kao zaštitnik ljudskih prava.

Podvrgnut je terapiji u uglednom kliničkom centru Emory u Atlanti, u američkoj saveznoj državi Georgiji, u kojoj i živi.

Dodijeljena mu je Nobelova nagrada 2002. godine.