Rosalynn Carter
0

Supruga bivšeg američkog predsjednika Jimmyja Cartera preminula u 96. godini

S. Š.
Jimmy i Rosalynn Carter
Jimmy i Rosalynn Carter
Rosalynn Carter, koja je kao prva dama neumorno radila na reformi mentalnog zdravlja i profesionalizirala ulogu predsjednikove supruge, umrla je u nedjelju u 96. godini, saopćio je The Carter Center.

Rosalynn Carter preminula je mirno sa porodicom pored nje u svom domu u Plainsu, Georgia, navodi se u saopštenju centra.

"Rosalynn je bila moj ravnopravni partner u svemu što sam ikada postigao. Dala mi je mudro vodstvo i ohrabrenje kada mi je bilo potrebno. Sve dok je Rosalynn bila živa, uvijek sam znao da me neko voli i podržava", rekao je njen suprug, bivši predsjednik Jimmy Carter.

Carter centar je u petak objavio da je bivša prva dama hospitalizirana. U maju joj je dijagnosticirana demencija, a njen suprug je u februaru, nakon niza boravaka u bolnici, započeo kućnu njegu u hospiciju.

Prva dama Jill Biden također se jučer oprostila od Rosalynn, rekavši pripadnicima službe i njihovim porodicama na prazničnom događaju u mornaričkoj stanici u Norfolku:

"Bivša prva dama Rosalynn Carter je upravo preminula. Bila je poznata po svojim naporima u pogledu mentalnog zdravlja i brige i prava žena", kazala je Jill.

Predsjednik Joe Biden pohvalio je porodicu Carter dok je razgovarao s novinarima nakon prazničnog događaja riječima kako su oni zaista nevjerovatna porodica jer su unijeli toliko milosti u Bijelu kuću.

Također, bivši predsjednik George W. Bush i bivša prva dama Laura Bush također su se oprostila od Rosalynn opisavši je kao ženu dostojanstva i snage.