Poslali čestitku
0

Bivši predsjednik SAD-a Jimmy Carter neće prisustvovati Bidenovoj inauguraciji

M. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bivši predsjednik SAD-a Jimmy Carter i bivša prva dama Rosalynn Carter neće prisustvovati inauguraciji novoizabranog predsjednika Joea Bidena.

To je prvi put da će supružnici, starosti 96 i 93 godine, propustiti ceremoniju otkako je Carter položio zakletvu kao 39. predsjednik 1977. godine.

Glasnogovornica Centra Carter u Atlanti rekla je da su Carterovi poslali Bidenu i novoizabranoj potpredsjednici Kamali Harris "najbolje želje" i "raduju se uspješnoj administraciji".

Biden je bio mladi senator Delawarea i Carterov saveznik za vrijeme njegovog mandata u Bijeloj kući.

Carterovi su pandemiju koronavirusa proveli uglavnom u svom domu u Plainsu u saveznoj državi Georgia, gdje su oboje odrasli i gdje su se vratili nakon napuštanja Bijele kuće 1981. godine.

Carter, demokrata, postao je najdugovječniji američki predsjednik u martu 2019. godine, nadmašivši bivšeg predsjednika Georgea H. W. Busha koji je preminuo prethodnog novembra. Carter je preživio dijagnozu melanoma koja mu se proširila na mozak 2015. godine. Od tada je imao nekoliko operacija i zamjenu kuka. Više ne predaje u nedjeljnoj školi u Baptističkoj crkvi Maranath, kao što je radio desetljećima, ali i dalje učestvuje u crkvenim aktivnostima, sada online zbog pandemije koronavirusa.

Carter je bio prvi bivši predsjednik koji je potvrdio svoje planove da prisustvuje inauguraciji predsjednika Donalda Trumpa 2017. godine. Carterovi su sjedili na prolazu, pored bivšeg predsjednika Billa Clintona i Hillary Clinton, te bivšeg predsjednika Georgea W. Busha i Laure Bush. Stariji Bush u to je vrijeme bio jedini bivši predsjednik koji nije prisustvovao Trumpovoj inauguraciji.