Došao mu glave
39

Kako je "pomahnitali" zec napao američkog predsjednika Jimmyja Cartera

B. H.
Autentična fotografija incidenta (Foto: Wikicommons)
Autentična fotografija incidenta (Foto: Wikicommons)
Bivši 39. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Jimmy Carter zapamćen je po mnogo stvari tokom svog četverogodišnjeg mandata, ali jedan incident koji se ističe je "zloglasni" napad zeca iz 1979. godine.

Dok je bio na pecanju u Plainsu, u Georgiji , predsjednik Carter imao je neobičan susret s divljim zecom koji je tada postao glavna tema svih američkih medija.

Dana 20. aprila 1979. godine, predsjednik Carter je lovio ribu u malom čamcu na jezercu u blizini svoje kuće kada je zec počeo plivati ​​prema njemu. U početku to je Carteru bilo zabavno, te je pokušao otjerati životinju veslom. Međutim, kako se zec približavao, počeo je pokazivati ​​znakove agresije i pokušao se popeti u čamac. Predsjednik je navodno tukao zeca veslom sve dok nije konačno doplivao do obale.

Predsjednik Carter je postao meta ismijavanja
Predsjednik Carter je postao meta ismijavanja

Incident bi možda ostao fusnota u Carterovu predsjedničkom mandatu da nije bilo medijskih izvještaja. Ubrzo nakon susreta, novinske kuće počele su objavljivati ​​priče o predsjednikovoj čudnoj i pomalo komičnoj borbi sa zecom. Karikaturisti su nacrtali brojne karikature Cartera u čamcu, koji se branio od golemog zeca ljudoždera. Čak su se i poznati komičari poput Johnnyja Carsona šalili na račun incidenta, dodatno održavajući sliku predsjednika kao nespretnog, neučinkovitog vođe.

Incident je također naglasio poteškoće u upravljanju javnom slikom u doba masovnih medija. Uprkos njegovim brojnim postignućima, uključujući napore za promicanje mira na Bliskom istoku i proširenje pristupa zdravstvenoj njezi, Carterov ugled je narušen nakon incidenta sa zecom. Pojedini analitičari tvrde da je incident pridonio percepciji Cartera kao slabog i neučinkovitog vođe, što je moguće naštetilo njegovim šansama za ponovni izbor 1980. godine.

Mnogi su dovodili u pitanje sposobnost predsjednika da vodi državu
Mnogi su dovodili u pitanje sposobnost predsjednika da vodi državu

Na kraju se suočio s porazom na predsjedničkim izborima 1981. godine. Njegov žestoki politički protivnik i nasljednik Ronald Reagan hvalio je "ludog zeca" tokom predsjedničke kampanje i lako pridobio nezadovoljne mase svojim obećanjem o smanjenju poreza.

Napad zeca na američkog predsjednika neobičan je trenutak u američkoj historiji koji je postao simbol apsurdnosti politike ali i moći javnosti i medija. Pridonio je padu Jimmyja Cartera i ostao podsjetnik na potrebu da političari budu oprezni kad je riječ o upravljanju svojim imidžom u javnosti.