Turski dio otoka
81

Jevreji navodno masovno kupuju zemlju na sjeveru Kipra, vlada žustro reagovala

B. H.
Foto: Wikicommons
Foto: Wikicommons
Sjeverni Kipar ograničit će prodaju nekretnina strancima nakon što se u turskim medijima pojavila informacija da hiljade Izraelaca kupuju nekretnine na sjeveru Kipra.

Ovaj potez uslijedio je nakon niza objava na društvenim medijima koje je objavio Sabahattin Ismail, novinar koji je bio savjetnik bivšeg predsjednika otcijepljene Turske Republike Sjeverni Kipar.

Od oktobra i početka izraelskog rata protiv Gaze, Ismail je objavio evidenciju o prodaji i registre kompanija za koje navodi da pokazuju da su hiljade Jevreja iz Izraela i evropskih zemalja kupile kuće i parcele zemlje.

Neke turske novine tvrde, bez navođenja izvora, da je 35.000 Jevreja kupilo imovinu na sjevernom Kipru, dosežući 2.500 hektara zemlje. Sjeverni Kipar ima samo 380.000 stanovnika.

Dužnosnici u Turskoj navode da su ove cifre znatno prenapuhane.

Ersin Tatar, trenutni šef uprave Sjevernog Kipra, kojeg zapadne sile tretiraju kao šefa turske zajednice na otoku, rekao je da je zabrinut zbog ovih informacija i da ih njegovi savjetnici za sigurnost ispituju.

"Imamo neke korake i mjere koje ćemo poduzeti protiv", rekao je Tatar.

Trenutno stranci imaju pravo kupovati nekretnine na sjevernom Kipru i mogu kupiti pet hektara zemlje bez kuće.

Tatar je rekao da će nova ograničenja biti uvedena kao odgovor na optužbe da su Izraelci i Jevreji iz Evrope kupovali zemlju na otoku.

"Za ovo pravo od pet hektara donijet će se novi propis", dodao je Tatar.

Turska je izvršila invaziju na Kipar 1974. nakon neuspjelog puča kojim se pokušalo ujediniti otok s Grčkom. Od tada je Kipar podijeljen između međunarodno priznate Republike Kipar na jugu i Turske republike koju priznaje samo Ankara.

Izrael ima bliske veze s Republikom Kipar, ali kao i s Turskom, njegovi odnosi s većinski muslimanskim Sjevernim Kiprom su kompliciraniji.

Prošlog mjeseca turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan osporio je izvještaje da hiljade Izraelaca i Jevreja kupuju nekretnine na sjevernom Cipru tokom prošlomjesečnog sastanka u turskom parlamentu.

Rekao je da je samo 200 izraelskih građana podnijelo zahtjeve za kupovinu nekretnina na sjevernom Cipru od 2000. godine.

“Građani Izraela zauzimaju 12. mjesto među svim zemljama. Samo u posljednjih pet godina, ukupno 15.000 zahtjeva za kupnju nekretnina na Sjevernom Kipru bilo je iz drugih zemalja, a ne iz Izraela", rekao je Fidan.

Ministar unutarnjih poslova Turske republike Sjeverni Kipar Dursun Oguz rekao je parlamentu Sjevernog Cipra u novembru da vlada posebno priprema dva zakona za reguliranje prodaje nekretnina stranim državljanima.

Odluke Vijeća ministara mogle bi dopustiti strancima kupotvinu nekretnina od Sjevernih Kiprana bez upisa prodaje u registar. Ovo, rekao je Oguz lokalnim medijima prošlog mjeseca, stvara "sigurnosnu prijetnju za zemlju".