Služe se kao jelo
27

Zbog rasta organizovanog kriminala na Kipru samo prošle jeseni ubijeno više od 400.000 ptica pjevica

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
U jednom od posljednjih izvještaja je navedeno da je u jesen prošle godine na Kipru ubijeno više od 400.000 ptica pjevica, što je posljedica nedavnog rasta organizovanog kriminala na čijoj meti su bile divlje životinje.

Mreže organizovanog kriminala koriste mamce i zvučnike preko kojih reproduciraju pjev ptica kako bi namamili ove ptice, među kojima su crvendaći i vrapci. Zatim ubijene ptice na skrivenim pijacama prodaju restoranima koji ih služe kao jelo poznato kao "ambelopoulia".

U izvještaju organizacije BirdLife Cyprus je istaknuto da je samo u jesen 2023. na opisani način ubijeno 435.000 ptica. Iako se za deceniju smanjio broj ubijenih ptica, tokom prošle godine je taj broj porastao za 90.000 u odnosu na 2022.

Kipar je za veliki broj ptica značajno područje tokom jesenjih migracija iz Evrope do Afrike. Na Kipru je 1974. zabranjeno hvatanje ptica pjevica za ljudsku ishranu, ali to se i dalje dešava u velikim razmjerama. Do prije 20 godina se godišnje ubijalo dva miliona ptica, a 90-ih je ubijeno više od 10 miliona, piše britanski list Guardian.