Izraelska blokada
22

Prvi brod sa hranom za Gazu isplovio sa Kipra, nije povezan sa američkim projektom

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Brod koji je nosio gotovo 200 tona hrane za Gazu napustio je luku na Kipru rano u utorak, u pilot projektu otvaranja nove pomorske rute za pomoć stanovništvu koje gladuje.

Dobrotvorni brod Open Arms viđen je kako isplovljava iz luke Larnaca na Kipru, vukući teglenicu s brašnom, rižom i proteinima. Brod pripada španskoj dobrotvornoj organizaciji istog imena. Nije otkriveno gdje tačno planira pristati kada stigne u Gazu.

Misiju, koju uglavnom financiraju Ujedinjeni Arapski Emirati, organizira američka dobrotvorna organizacija World Central Kitchen (WCK), dok španska dobrotvorna organizacija opskrbljuje brod.

"Naš cilj je uspostaviti pomorsku autocestu brodova i teglenica opskrbljenih milionima obroka koji neprestano idu prema Gazi", rekli su osnivač WCK-a Jose Andres i glavna izvršna direktorica Erin Gore u izjavi.

Inicijativa je odvojena od američkog plana za izgradnju i upravljanje plutajućim pristaništem u blizini obale Gaze, što će omogućiti brzu dostavu humanitarne pomoći.

Dobrotvorne organizacije namjeravaju odnijeti pomoć direktno u Gazu, koja je zatvorena od vanjskog svijeta otkako je Izrael započeo svoju ofanzivu.

Zbog nedostatka lučke infrastrukture, WCK je rekao da stvara pristanište u Gazi s materijalom iz uništenih zgrada i ruševina. Rečeno je da ima još 500 tona pomoći nagomilane na Kipru koja će također biti poslana.