Svijet
0

Jevreji i njihova kultura u Egiptu postali su blijedo sjećanje

Klix.ba
Mladi Jeverji ispred sinagoge u Kairu (Foto: AFP)
Mladi Jeverji ispred sinagoge u Kairu (Foto: AFP)
Jevrejske egipatske zvijezde nekada su bile ponos umjetnosti i muzičke scene ove države, a ulice Kaira i Aleksandrije su bile pune jevrejskih prodavnica. Danas, u 21. stoljeću, egipatski Jevreji su postali blijedo sjećanje, njihove sinagoge su prazne, a njihove stare četvrti svjedoče da je tu nekada postojala zajednica.

Film "Hassan i Morcos" realiziran je 2008. godine. Govorio je o tragičnim ludostima sektaštva.

"Ljudi moraju dići glas kako sve ne bi postalo samo Hassan", rekla je Magda Haroun, koja je rođena u Aleksandriji 1952. godine za AFP.

Ali, šansa da se Cohen izjednači s Hassanom u Kairu i Aleksandriji je 200 naspram 84 miliona. Toliko je ostalo Jevreja u zajednici koju je nekada činilo 80.000 osoba.

Vođa zajednice Carmen Weinstein umrla je u subotu u 84. godini, a novi vođa Jevreja će biti izabran nakon što ona bude sahranjena na jevrejskom groblju u Kairu.

Nakon što je Egipat vodio neuspješan rat s drugim arapskim zemljama protiv Izraela 1948. godine, mnogi egipatski Jevreji su morali napustiti zemlju ili su protjerani zauvijek.

Prava njihove zajednice istražena su u dokumentarcu "Jevreji u Egiptu", koji je uradio egipatski režiser Amir Ramses. Film je imao veliki odziv umjetnika, aktivista i novinara.

Film koji nastoji istražiti taj aspekt te historije počinje intervjuima s prolaznicima na ulici o temi - Jevreji.

"Oni su neprijatelji Islama", rekao je jedan čovjek, a drugi dodao: "Oni su prokleti od Boga".

Dokumentarac se vraća u daleku prošlost i prikazuje snimke privlačne Leile Mourad, koja je dominirala srebrenim platnom, a Jevreji su bili među liderima političkih partija,

Sniman je u Egiptu i Francuskoj, gdje žive male grupe izgnanih egipatskih Jevreja.

"Tokom sukoba Jevreji su bili izmiješani s drugim nacijama, ali tokom arapsko-izraelskog sukoba na njima su se slomila koplja", rekao je režiser Ramses, koji se i sam morao boriti kako bi njegov film uopće bio prikazan.

Čak je trebao tražiti i dozvolu Službe za državnu sigurnost.

U dokumentarcu Ramses je intervjuisao Jevreja, rođenog Egipćana, koji je bio prisiljen napustiti zemlju nakon rata (1948. godine). Razgovarali su o prisilnom protjerivanju i rastu antisemitizma nakon arapsko-izraelskog konflikta.

Magda Haroun se prisjetila kako se njen otac, poznati advokat Shehata Haroun, prijavio kao volonter u egipatsku vojsku, ali su ga uhapsile snage sigurnosti. Deceniju kasnije, kaže Magda, pogrde upućenim Jevrejima bile su svakodnevica na ulicama i u učionicama.

"Ali mi nismo otišli, ovo je naša država", rekla je.