Svijet
0

Jerusalem: Vlasti odobrile gradnju 200 stambenih objekata za Jevreje

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Izraelske vlasti u srijedu su dale preliminarno odobrenje za izgradnju 200 novih stambenih objekata za Jevreje u urbanim naseljima u Jerusalemu, što bi moglo pojačati napetosti s Palestincima koje Washington nastoji ublažiti.

Nasilje je planulo u proteklih nekoliko sedmica oko Brda hrama, najsvetijeg i najosjetljivijeg mjesta u Jerusalemu, podjednako za Jevreje i za muslimane.

Američki državni tajnik John Kerry u srijedu je doputovao u Jordan na razgovore s kraljem Abdulahom i palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom o naporima na smirivanju situacije.

Gradnja novih stambenih jedinica planirana je u Ramotu, kompleksu stambenih zgrada i privatnih kuća na sjevernom rubu Jerusalema, na teritoriji koju je Izrael osvojio u Bliskoistočnom ratu 1967. godine i anektirao grad, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Palestinci smatraju da ta teritorija treba da bude dio njihove buduće države.

Brachie Sprung, glasnogovornica jerusalemskih gradskih vlasti, saopćila je da je Komisija za planiranje dala preliminarno odobrenje privatnom ugovaraču za gradnju 200 stambenih jedinica na zemlji kupljenoj u Ramotu. Projekat mora proći kroz nekoliko faza prije nego što gradnja započne, kazala je ona, prenosi agencija Reuters.