Rješenje u "pizzi i palačincima"
19

Jedanaestogodišnjak ima plan kako da spasi Grčku

Klix.ba
Jurre Hermans
Jurre Hermans
Jedanaestogodišnji Holanđanin Jurre Hermans je osvojio nagradu u vrijednosti od 100 eura zbog inovativnog plana za rješavanje Grčke i dužničke krize kojeg je načinio uz pomoć crteža pizze i palačinaka.

Iako nije osvojio nagradu od 250.000 funti, koliko iznosi fond prestižne nagrade na polju ekonomije, Jurre je uspio oduševiti žiri svojim simpatičnim planom te su odlučili da mu daju poklon-kupon.

Jurre je predložio da Grčka eure zamijeni za svoju staru valtu, drahme, kako bi isplatila dug, a ko god bi pokušao to izbjeći, bio bi kažnjen. Jurre je posebno oduševio grafičkim prikazom plana spasa Grčke.

"Svi euri zajedno formiraju palačinak ili pizzu. Grčka vlada bi mogla vraćati dugove, a svakome ko duguje išao bi komadić pizze, Grci ne žele da zamijene eure za drahme, jer znaju da će drahma izgubiti vrijednost. Zato oni čekaju da drahma dobije veću vrijednost", pojasnio je plan dovitljivi dječak, prenosi portal Telegraph.

Sistem kažnjavanja je obrazložio tako što bi svi Grci bili dužni donijeti svoje eure u banku, kako bi Grčka otplatila dug, a ko odbije bio bi kažnjen.

Uprkos očiglednom zanimanju za ekonomiju Jurre želi biti direktor zoološkog vrta kad poraste. I Jurre i njegov otac su začuđeni zbog medijske pažnje koju su dobili nakon njegovog plana.