Car se pomolio za žrtve
0

Japan obilježio 66. godišnjicu kapitulacije

FENA
Japan je u ponedjeljak obilježio 66. godišnjicu kapitulacije u Drugom svjetskom ratu sumornim podsjećanjima širom zemlje i memorijalnom službom u Tokiju koju je prevodio car. Ceremonije obilježavanja godišnjice došle su u vrijeme dok se zemlja oporavlja od razornog potresa i cunamija.

Car Akihito, čiji je otac u radijskom obraćanju naciji bez presedana 1945. godine objavio da rat ne može biti dobijen, pomolio se za mrtve i izrazio nadu za mir na memorijalu u Tokiju u ponedjeljak. Premijer Naoto Kan također je prisustvovao memorijalu, prenosi AP.

Redovne godišnje ceremonije predstavljaju kulminaciju niza prisjećanja na katastrofalne posljednje mjesece rata. Također se svake godine održavaju skupovi povodom godišnjice krvave bitke na Okinawi u junu i bacanja atomskih bombi na Hiroshimu i Nagasaki početkom augusta.

"Još jednom izražavamo duboku tugu za one koji su poginuli i za njihove porodice. Osvrćući se na historiju, jako se nadamo da se neće ponoviti tragedija rata", izjavio je Akihito prije nego što je mozaik sastavljen od žutih i bijelih krizantema podignut u znak sjećanja na poginule.

Ovogodišnja ceremonija obilježavanja godišnjice kapitulacije posebno je teška za Japan, koji se bori da se oporavi od potresa i cunamija od 11. marta u kojima je poginulo ili nestalo više od 20.000 osoba, te nuklearne krize izazvane katastrofom, što je izazvalo podsjećanja na prizore razaranja viđene 1945. godine.

Kan je izjavio da bi Japan trebao iskoristiti svoje iskustvo u obnovi nakon poraza u Drugom svjetskom ratu kao lekciju za oporavak od martovske katastrofe.

"Od rata, naša je zemlja prolazila kroz mnoga teška vremena i savladavala je brojna iskušenja. Koristeći to iskustvo, razorena područja i naša zemlja oporavit će se od te katastrofe", izjavio je Kan.

Iako je obilježavanje godišnjice kapitulacije u Japanu direktna prilika za podsjećanje i odavanje počasti poginulima, taj dan i dalje izaziva gorka prisjećanja širom Azije na brutalne japanske vojne pohode.

Posjete visokih političara tokijskom ratnom hramu na godišnjicu često produbljuju još otvorene rane i pomno se posmatraju širom regije. Hram Shinto podignut je u čast 2,5 miliona japanskih ratnih žrtava, uključujući i najveće ratne zločince kao što je Hideki Tojo, a mnoge azijske zemlje ga smatraju centrom japanskog revizionizma.