Svijet
0

Izraelski avioni napali ciljeve u Gazi

FENA
U ranim jutarnjim satima izraelski borbeni avioni u srijedu su napali ciljeve u Gazi, dok su kopnene snage, potpomognute oklopnomehanizovanim jedinicama, ušle u južne dijelove pojasa Gaze.

Još uvijek nije jasno da li upad predstavlja početak sveobuhvatnog napada ili je riječ o vojnoj operaciji ograničenih razmjera.

Izraelska vojna glasnogovornica kapetanica Noa Meir rekla je za BBC da je jedini cilj akcije oslobađanje desetara Guilada Shalita koga su tokom napada na izraelsku nadzornu tačku u nedjelju oteli pripadnici jedne radikalne palestinske organizacije.

Nakon postizanja postavljenog zadatka izraelska vojska ne namjerava ostati u Gazi, rekla je kapetanica Meir: "Ova akcija ima samo jedan cilj - da desetara Shalita živoga i zdravog vratimo kući. Čim to obavimo, naš posao je okončan."

Glasnogovornica izraleske vojske dodaje da je palestinskim vlastima dat rok od nekoliko dana da prije nego što Izrael pokrene vojnu akciju, pronađu i vrate nestalnog vojnika do čega, nažalost, konstatira kapetanica Noa Meir, nije došlo.

Izraelska akcija počela je napadom iz zraka na tri strateški važna mosta u centralnom dijelu Gaze.

"Svrha napada je da se teroristima oteža prebacivanje otetog vojnika iz jednog skrovišta u drugo. Želimo onemogućiti da ga prebacuju iz jednog dijela Gaze u drugi ili da ga izvuku izvan Gaze", rekla je predstavnica izraelske vojske.

Izraelski borbeni avioni su pored mostova napali i jednu trafostanicu u toj oblasti, ali za sada nema vijesti o eventualnim žrtvama.

Tenkovi i borbena vozila pješadije, čije grupiranje na rubu pojasa Gaze traje od nedjelje, počeli su potom da prodiru ka jugu, u istoj oblasti u kojoj su prije dva dana naoružani Palestinci napali izraelske vojnike.

Izraelci tvrde da je oslobađanje otetog vojnika jedini cilj operacije pa bi u tom slučaju ova akcija ograničenih razmjera prije mogla biti zamišljena kao način da se pomognu a ne prekinu diplomatska nastojanja da se oslobodi oteti izraelski desetar.

Izraelski vojnici nakon ulaska u južni dio pojasa Gaze u blizini napuštenoga međunarodnog aerodroma nisu nastavili dalje napredovanje ka obližnjem gradu Rafi već su postavili bivak i, kako to kažu vojni predstavnici, osmatračnice.

Radikalna palestinska organizacija "Odbori narodnog otpora" saopćila je u međuvremenu da je oteti vojnik na sigurnome i izvan domašaja izraelskih snaga i da će biti držan u zatočeništvu sve dok ne budu ispunjeni uvjeti za njegovo puštanje na slobodu.

Izrael je već odbacio zahtjev da se oslobađanje zarobljenog vojnika uvjetuje puštanjem na slobodu palestinskih žena i mladića iz izraelskih zatvora.