Ceremonija u Jerusalemu
0

Izrael slavi 64 godine nezavisnosti

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U Izraelu je večeras počela proslava 64. godišnjice nezavisnosti paljenjem baklji na ceremoniji na Brdu Hertzl u Jerusalemu, nakon što je prethodno obilježen jedan od najtužnijih dana u jevrejskom kalendaru - Dan sjećanja na poginule vojnike i žrtve terorizma.

Izrael je proglasio nezavisnost 14. maja 1948. godine, dan prije isteka britanskog mandata nad Palestinom. Dan nezavisnosti se, međutim, slavi tradicionalno po jevrejskom kalendaru.

Nad današnjom ceremonijom nadvila se sjenka nesreće koja se dogodila na mjestu gdje se održava, za vrijeme probe prošle sedmice, kada je dvadesetogodišnja djevojka na odsluženju vojnog roka poginula prilikom pada rampe sa reflektorima.

Uoči današnje proslave objavljeno je da u Izraelu sada živi 7.881.000 ljudi, a u vrijeme osnivanja države bilo je oko 800.000 stanovnika.

Sudeći po podacima Centralnog biroa za statistiku, Jevreji čine 75,3 posto stanovništva, odnosno u Izraelu ih živi 5,931, dok Arapa ima 1,623 miliona, što je 20,6 posto, prenio je Tanjug.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je povodom Dana nezavisnosti da jevrejska država ima "milione prijatelja" i Jevreja i nejevreja i zahvalio im na "nepokolebljivoj podršci".

U videoporuci putem YouTubea Netaniyahu je rekao na engleskom jeziku da je Izrael "jedinstven" što ima tako "strasne prijatelje...za koje je dobrobit, sigurnost i budućnost naše zemlje tako važna".

"Ta strasna podrška je, uz jaku armiju Izraela, slobodnu ekonomiju i dinamično društvo, stup naše nacionalne snage", kazao je.

Prije proslave Dana nezavisnosti, jutros u 11 sati po lokalnom vremenu, na prodoran zvuk sirene širom zemlje, Izraelci su dvominutnom šutnjom odali poštu poginulim vojnicima i žrtvama terora.

Nakon toga su održane komemoracije na 43 vojna groblja.

Sutra će povodom Dana nezavisnosti vojni muzeji i baze biti otvoreni za javnosti i iznad gradova će letjeti avioni.

Po tradiciji, Izraelci će proslavljaju taj dan na izletima u nacionalnim parkovima.