Svijet
0

Izrael i Hamas sklopili primirje

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Izraelski sigurnosni kabinet sastao se u noći s nedjelje na ponedjeljak i odlučio da ne pokreće kopnene operacije velikih razmjera u pojasu Gaze nakon objave primirja od palesinskih pokreta, javio je vojni radio.

Kabinet je „hitno“ sazvao premijer Benjamin Netanyahu u tri sata ujutro u Jerusalemu. Vojni zvaničnici su predstavili razne opcije za djelovanje u pojasu Gaze kako bi se zaustavilo raketiranje juga Izraela, dodao je radio.

Nakon jednog sata rasprave, kabinet je odlučio da ne pokreće kopnenu ofanzivu na Gazu, koju kontrolira palestinski islamistički pokret Hamas, “zbog straha da će se potaknuti masovne demonstracije u Egiptu koje bi mogle destabilizirati režim u Kairu“, javio je radio.

Sigurnosni kabinet sazvan je nekoliko sati nakon što su glavni palestinski pokreti u Gazi saopćili da je postignut „neformalni dogovor o uspostavljanju primirja pod uslovom da Izrael prestane s napadima“.

Na terenu je nakon toga u nedjelju navečer ispaljeno sedam raketa iz pojasa Gaze koje su pogodile više zgrada, ali nije bilo žrtava, rekla je agenciji AFP glasnogovornica policije Luba Samri.