Stradala djeca, bebe i žene
1.2k

Izrael: Greškom smo ubili 11-članu palestinsku porodicu

Klix.ba
Izvlačenje leševa palestinske porodice ispod ruševina (Foto: AFP)
Izvlačenje leševa palestinske porodice ispod ruševina (Foto: AFP)
Izraelske obrambene snage su potvrdile da su, gađajući ciljeve Hamasa pogriješili i bombardovali dom Al-Dalou porodice, kada je poginulo najmanje 11 osoba, od čega četvero djece i beba.

"Izrael je večeras ubio 11-članu porodicu i mnogo drugih. Ako Izrael želi zaustaviti ovu agresiju, onda možemo razgovarati. No, prije toga, zar možemo razmotriti bilo kakav dogovor", rekao je viši dužnosnik i glasnogovornik Hamasa Salama Maroof za Daily Telegraph.

Izraelska vojska je priznala ubistvo ove porodice rekavši da je razlog za grešku bio netačno lasersko skeniranje mete ili da je jedno od streljiva zalutalo, prenijele su novine Haaretz koje dodaju da izraelska vojska istražuje "incident".

Fotografije sa mjesta događaja pokazuju mrtva dječija tijela. Od 11 članova ove palestinske porodice devet su bili žena i djeca.

Posljednji napad Izraela na pojas Gaze donio je nova stradanja i razaranja, a do sada je ubijeno najmanje 75 ljudi, među njima 13 djece.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan je izjavio kako će prije ili kasnije Izrael biti odgovoran i smatrat će se da je počinio masakr.

Očekuje se da bi u narednim danima moglo stradati još više djece, ukoliko izraelska i palestinska strana ubrzo ne postignu mirovni dogovor. Međutim, Izrael i dalje zauzima neprijateljski stav.