Svijet
170

Izraelska vojska ubija civile i djecu u Gazi

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
U zračnim, kopnenim i pomorskim napadima vojnih snaga Izraela na područje Gaze, osim zgrada vlade i sigurnosnih snaga, pogođeno je više od 80 zgrada prilikom čega je pričinjena velika materijalna šteta. U izraelskim napadima ratnim avionina F-16, helikopterima, bespilotnim letjelicama i mornaricom ubijeno je 15, a ranjeno 125 osoba.

Među ubijenima jučer nalazi se i Hamasov komandant Ahmed al-Jaberi. Inače, Al-Jaberi je bio poznat i kao "načelnik vojnog krila Hamasa" i nalazi se na izraelskoj listi najtraženijih osoba.

Prema posljednjim podacima do kojih je došao dopisnik agencije Anadolija, među osam ubijenih ccivila u napadima nalazi se i četvero djece. Izraelska vojska je u sjevernom dijelu Gaze pogodila ambulantna kola koja su prevozila ranjene Palestince.

Glasnogovornik Ministarstva zdravlja palestinske vlade u Gazi Esref el-Kudre za agenciju Anadolija je kazao da je izraelska vojska na području et-Tuvem pogodila ambulantna kola koja su prevozila ranjene Palestince.

“Izrael ovim oružanim napadima otvoreno krši 4. Ženevsku konvenciju kojom se štite civili koji su se zastekli u ratnim dešavanjima”, kazao je el-Kudre. Nakon izraelskih napada, Hamas je uzvratio raketnim napadima prilikom čega su ubijena tri i ranjeno šest izraelskih vojnika.

Nakon napada na Gazzu, izraelska vojska je iz rezervnog sastava angažovala na stotine vojnika. Arapska liga je donijela odluku da održi vanredni sastanak u subotu na kojem će se raspravljati o izraelskim napadima na teritorij Gazze.