Svijet
15

U izraelskim napadima na Gazu danas poginulo 26 osoba

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Najmanje 26 osoba poginulo je u ponedjeljak u pojasu Gaze, dok izraelske zračne snage nastavljaju s napadima za koje kažu da imaju za cilj prekid raketnih napada na Izrael.

Manje raketa se ispaljuje, ali se izraelski gradovi i dalje napadaju, javio je BBC. U sukobima koji su počeli u srijedu poginulo je 95 Palestinaca i tri Izraelca, a posljednja žrtva je zapovjednik pobunjeničke grupa Islamski džihad.

Napori da se osigura primirje se nastavljaju, a viši egipatski zvaničnik je rekao da postoje "ohrabrujući znakovi". Halid Mešal, politički lider Hamasa, koji kontrolira Gazu, rekao je da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu zahtijevao primirje, ali da je do Izraela da zaustavi rat koji je sam počeo.

Izrael poriče da je upućen takav zahtjev, izvijestio je Reuters. "Hamasove primjedbe o prekidu vatre, u kojima se navodi da Izrael moli za primirje, isto su toliko tačne kao i one da su oborili F-15 (borbeni avion) ili da su napali Knesset", citirao je Reuters navode višeg vladinog zvaničnika.

Mešal je rekao da je u Gazi moguće primirje, ali da je moguća i eskalacija nasilja. Borbeni duh u Gazi na visokom nivou i svako ko napadne Palestince bit će "sahranjen", dodao je on.

U međuvremenu, turski premijer Redžep Tajip Erdoan opisao je Izrael "terorističkom državom", navodeći kao primjer "masakr djece" tokom bombaških napada na Gazu.