Svijet
0

Izglasano povjerenje vladi premijera Kaczynskog

FENA
Jaroslaw Kaczynski
Jaroslaw Kaczynski
Vlada novog poljskog premijera Jaroslawa Kaczynskog u srijedu uvečer je prema očekivanjima dobila povjerenje parlamenta, što je bio uvjet da kabinet počne provoditi svoj program.

Povjerenje vladi Kaczynskog dalo je 240 od 460 poslanika, dok je 209 bilo protiv.

"Moja vlada će nastaviti ono što je započeo moj prethodnik premijer Kazimierz Marcinkiewicz", rekao je novi predsjednik vlade i lider stranke Pravo i pravda (PiS), Jaroslaw Kaczynski.

Marcinkiewicz je na mjesto premijera dao ostavku prije sedmicu dana kako bi tu funkciju ustupio vladajućoj stranci.

Obraćajući se poslanicima prije glasanja, Kaczynski je naglasio da Poljska mora nastaviti blisku saradnju sa Sjedinjenim Državama.

Iako eksplicitno nije spomenuo Irak, premijer je nagovijestio da će njegova zemlja nastaviti da podržava tamošnju misiju SAD-a.

Učešće Poljske u toj misiji trebalo je da se završi u decembru, ali su zvaničnici izjavili da bi ona mogla biti produžena.

U govoru koji je trajao više od sat vremena Kaczynski je rekao i kako je duboko uvjeren da operacije SAD-a treba da se nastave, iako su neke od njih bile "kontroverzne", prenio je AP.

Kaczynski je govorio i o odnosu Poljske i Evropske unije čiji je član ta zemlja postala 2004. godine.

"Htio bih naglasiti da želimo učestvovati u svemu što će voditi ka rješevanju aktuelnih kriza u EU, ali ćemo učiniti sve da Poljska sačuva puni suverenitet u oblasti kulture i morala. Drugačiji smo i nema razloga da to skrivamo", rekao je poljski predsjednik vlade.

Poljska je, između ostalog, odbila uvesti neke od liberalnih reformi zapadne Evrope kakva je, recimo, legalizacija homoseksualnih brakova.

Izjava Kaczynski da brak predstavlja "jedinstvo muškarca i žene" i kako "crno ne može biti bijelo", u parlamentu je propraćena burnim aplauzom.

Kaczynski je već mogao postati premijer nakon prošlogodišnjih parlamentarnih izbora na kojima je njegova stranka Pravo i pravda pobijedila, ali je tada funkciju odbio kako bi na predsjedničkim izborima povećao šanse svom bratu blizancu Lehu Kaczynskom, računajući na to da ljudi ne bi željeli vidjeti dva ista lica na dvije najviše dužnosti u zemlji - što je bila taktika koja se pokazala dobrom.