120 miliona glasača
0

Izbori u Bangladešu: Opozicija nije učestvovala, Sheikh Hasine pred petim uzastopnim mandatom premijerke

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Birališta u Bangladešu otvorena su danas za opće izbore koje bojkotuje glavna opoziciona stranka, a čelnica zemlje Sheikh Hasina, žena s najdužim stažem premijerkena svijetu trebala bi osvojiti svoj peti uzastopni mandat.

Bangladeš, zemlja od 170 miliona ljudi, prva je ove godine u južnoj Aziji koja je izašla na birališta. Otprilike 120 miliona ljudi je registrovano za glasanje jer je opozicija Bangladeška nacionalistička partija (BNP) pozvala na generalni štrajk i, zajedno sa desetinama drugih, odbila da učestvuje na "lažnim izborima".

Opozicija, inače, bojkotuje izbore nakon što je Hasina odbila pozive da podnese ostavku i pusti neutralnu privremenu vladu da vodi izbore.

Međutim, Hasina (76), pozvala je građane da pokažu vjeru u demokratski proces.

"Dajem sve od sebe da osiguram da se demokratija nastavi u ovoj zemlji", rekla je ona, dodavši kako smatra da je BNP teroristička organizacija.

Šef BNP-a Tarique Rahman, govoreći iz Britanije u kojoj živi u egzilu, rekao je za AFP da se plaši da će se "lažni glasovi" koristiti za povećanje izlaznosti birača.

"Ono što se dogodilo nisu bili izbori, već sramota za demokratske težnje Bangladeša", istaknuo je.

Kako za sada prenose svjetski mediji, zatvorene su ankete za koje je garantovano da će premijerka Bangladeša Sheikh Hasina dobiti peti mandat na funkciji.

Rezultati se očekuju već sutra ujutro, a televizijski kanali emituju rano prebrojavanje sa nekoliko biračkih mjesta.

Glavni izborni povjerenik Habibul Awal rekao je novinarima da je izlaznost, prema preliminarnim podacima, bila oko 40 posto.