Ujedinjene nacije
0

Izbjeglička kriza na zapadnoj granici Libije

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Situacija na libijskoj granici s Tunisom dostigla je kritičnu tačku, dok desetine hiljada stranaca bježi pred nemirima u zemlji, saopćio je UN u utorak.

Izgleda da humanitarni radnici nisu u stanju da se nose s prilivom izbjeglica, javljaju dopisnici iz Libije. Oko 140.000 ljudi pobjeglo je u Tunis i Egipat.

Libijski čelnik Muammar Gaddafi izjavio je zapadnim novinarima da je omiljen u svom narodu te negirao da ima protesta u Tripoliju, prenosi BBC.

Intervju s njim je obavljen u jeku izvještaja da on pokušava ponovo preuzeti kontrolu nad pobunjenim regijama u zapadnoj Libiji.

Pukovnik Gaddafi suočen je s najtežim dosadašanjim izazovom u njegovoj 41-godišnjoj vladavini, dok demonstranti drže kontrolu nad gradovima na istoku zemlje.

Svjedoci su saopćili da su snage lojalne Gaddafiju pokušale preuzeti kontrolu nad zapadnim gradovima Zawiya, Misrata i Nalut u ponedjeljak, ali su ih odbacili pobunjenici uz pomoć vojnih jedinica koje su dezertirale.

Pobunjenici su saopćili da su ubili osam pripadnika milicija lojalnih Gaddafiju, ali da nije bilo žrtava među njima. Vladine snage nisu javile ništa o eventualnim žrtvama.

Pojavila su se strahovanja u Zawiyi da bi grad mogao biti napadnut iz zraka, ali su pobunjenici ostali prkosni.

"Nismo ovdje zbog moći, vlasti ili novca. Ovdje smo zbog borbe za slobodu, a cijenu za to spremni smo platiti vlastitom krvlju. Ili pobjeda ili smrt", navode oni u poruci pukovniku Gaddafiju.