Potrebna DNK analiza
1

Iz mrtvačnice u Coloradu uklonjeno 189 tijela zbog nepropisnog držanja

D. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Najmanje 189 ljudskih tijela u naprednom stanju raspadanja uklonjeno je iz mrtvačnice u Coloradu zbog nepropisnog držanja.

Prve informacije su govorile da je u mrtvačnici pronađeno 115 tijela, no zapravo ih ima najmanje 189. Tijela su u tako lošem stanju da će biti potrebna DNK analiza za mnoge od njih kako bi se utvrdio identitet preminulih. Taj proces bi mogao potrajati mjesecima.

"Timovi su uklonili najmanja 189 tijela i transportovali ih u ured mrtvozornika u okrugu El Paso. Ukupan broj tijela bi se mogao promijeniti dok istraga traje", saopćile su vlasti.

Tijela su otkrivena nakon prijave zbog užasnog mirisa koji se širio iz mrtvačnice Return to Nature u mjestu Penrose u Coloradu. Vlasnici mrtvačnice nisu platili porez nekoliko mjeseci te su izbačeni s jednog od njihovih imanja. Također, tuženi su zbog neplaćenih računa krematorija, koji je prekinuo saradnju s njima prije gotovo godinu dana.

"Ne želimo otkrivati previše detalja kako bismo zaštitili porodice, ali tijela su bila nepropisno čuvana u užasnom prostoru", izjavio je Alllen Coopar, šerof okruga Fremont.

Situacija je bila toliko teška da je jedan od medicinara dobio osip te mu je bila potrebna ljekarska pomoć.

Zakon nalaže da sva tijela moraju biti smještena u hladnjače ukoliko ne budu sahranjena u roku od 24 sata nakon smrti.