Izbori u Gruziji
0

Ivanisvili: Cilj nam je da budemo regionalni igrač

Anadolija
Bidzina Ivanisvili (Foto: Anadolija)
Bidzina Ivanisvili (Foto: Anadolija)
Pobjednik na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Gruziji, lider koalicije "Gruzijski san" Bidzina Ivanisvili, kao cilj svoje zemlje naznačio je postajanje Gruzije "regionalnim igračem".

Na konferenciji za štampu Ivanisvili je predstavio prioritete koalicije, javio je dopisnik agencije Anadolija.

"Ovo je pogrešna politika. Mi bismo radije da budemo regionalni igrači i da popravimo odnose sa susjednim zemljama, a pogotovo sa Rusijom", kazao je Ivanisvili, komentarišući politiku "globalnog igrača" predsjednika Sakasvilija koju smatra pogrešnom.

U vezi sa procesima integracija Gruzije u Evropsku uniju i NATO, Ivanisvili je rekao kako se politika u ovom smislu neće promijeniti.

"Naravno da želimo strateške partnere, isto tako želimo i dobre odnose sa susjednim zemljama, jer dobri komšijski odnosi su jedan od naših političkih prioriteta", kazao je Ivanisvili.

On je pomenuo i Abhazyu i Južnu Osetiju, koje su jednoglasno proglasile neovisnost od Gruzije, istakavši da je njegov cilj da svu gruzijsku zemlju ponovo ujedini.

"Još uvijek ne znam ko će biti članovi novog kabineta, jer na tu temu treba razgovarati cijela ekipa", kazao je Ivanisvili, odgovarajući na pitanje o sastavu nove vlade.

Ivanisvili je rekao kako nikoga od trenutnih ministara neće uzeti u svoj tim kazavši da "niko od sadašnjih ministara ne može biti član njihove ekipe".

Ambasador SAD-a u Gruziji Richard Norland i američki senatori Tim Schaffer i Jim Risch, čestitali su lideru koalicije "Gruzisjki san" Ivanisviliju na dobijenim parlamentarnim izborima.

Predsjednik Gruzije Mihail Saakasvili, čija je stranka Ujedinjeni narodni pokret (BUHP) nakon jučerašnjih izbora prešla u opoziciju, rekao je da "demokratija znači odluka većine ljudi."

"Mi ćemo poštovati tu odluku naroda", rekao je on.