Svijet
24

Italija: Parlamentarac ministricu usporedio sa orangutanom

Klix.ba
Cecile Kyenge i Roberto Calderoli
Cecile Kyenge i Roberto Calderoli
Potpredsjednik italijanskog parlamenta i član antiimigracijske stranke Sjeverna liga Roberto Calderoli brutalno je izvrijeđao prvu crnu ministricu u historiji Italije Cecile Kyenge, kazavši između ostalog da ona ima osobine orangutana.

Rasističke uvrede osudio je premijer Italije, kao i brojni drugi parlamentarci, koji su tražili Calderolijevu ostavku. Kyenge je rođena u Kongu, ali ima italijansko državljanstvo, a Calderoli se na nju okomio na mitingu u sjevernom gradu Treviglio, kazavši da joj je bolje da je ministrica "u svojoj zemlji".

"Volim životinje, medvjede i vukove, ali kad vidim slike Kyenge ne mogu, a da ne mislim na karakteristike orangutana, iako ne mogu reći da ona nije jedna od njih", rekao je on, prenosi Corriere della Sera.

Na pitanje o komentarima, Kyenge je rekla da nije na njoj da poziva na Calderolijevu ostavku, ali je navela kako se nada da će ostali političari drugačije komunicirati sa njim. "Ne uzimam njegove riječi kao ličnu uvredu, ali su me rastužile jer narušavaju imidž Italije", rekla je ona agenciji Ansa.

Otkako je imenovana ministricom u Lettinoj vladi Kyenge je bila meta mnogih kritika koje su dolazile iz Sjeverne lige, posebno zbog njenog nastojanja da izmijeni strogi zakon o državljanstvu, kako bi olakšala djeci stranaca koja su rođena u Italiji da dobiju državljanstvo prije 18. godine. Međutim, osim političkih, bilo je i kritika na ličnoj osnovi, poput ove posljednje, pa je tako član Lige, ali i Evropskog parlamenta Mario Borghezio u aprilu rekao da Kyenge "želi nametnuti svoje plemenske tradicije iz Konga", te da "izgleda kao domaćica, ali ne i ministrica". U junu je lokalni vijećnik Lige bio izbačen iz stranke nakon što je na Faceobooku napisao kako Kyenge treba biti silovana.

Na upit da pojasni svoju izjavu, Calderoli je tvrdio da je riječ o šali. "Govorio sam na skupu i našalio se, možda malo nespretno. Izvinjavam se ministrici ako sam je uvrijedio, ali je moja šala došla u kontekstu kritike prema njenoj politici", rekao je on.