Rizik od curenja goriva
0

Italija: Loše vrijeme otežava potragu za 29 nestalih s broda

SRNA
Nasukani brod Costa Concordija (Foto: AFP)
Nasukani brod Costa Concordija (Foto: AFP)
Pogoršani vremenski uslovi otežavaju potragu za 29 nestalih osoba na nasukanom italijanskom putničkom brodu koji je počeo da se pomjera na stijeni u koju je udario nedaleko od ostrva Giglio, saopštili su zvaničnici. Prema posljednjim informacijama u brodolomu Costa Concordije stradalo je sedam osoba.

Broj osoba čija je sudbina nepoznata udvostručen je u odnosu na jučerašnje podatke. Među njima su 25 putnika i četiri člana posade, izjavio je izvor iz italijanske obalske straže.

   Drugi pomorski zvaničnik rekao je da je među nestalim putnicima desetero Nijemaca. Na Costa Concordiji je u trenutku nesreće prije tri dana bilo više od 4.200 putnika i članova posade.

   Kompanija koja je vlasnik broda optužila je kapetana da je počinio grešku i suviše približio brod obali. Kapetan je uhapšen i optužen za ubistvo iz nehata. On odbacuje optužbe i tvrdi da stijena na koju se brod nasukao nije bila ucrtana na pomorsku mapu.

   U rezervoarima Coste Concordije nalazi se 2.300 tona goriva, čije bi curenje u more izazvalo ekološku katastrofu.

   Portparol vatrogasne službe Luka Cari izjavio je da se nasukani brod i dalje pomjera, ali da se ovo kretanje ne smatra opasnim. Potraga za nestalima ipak je bila prekinuta tokom noći i nastavljena je u zoru.

   Do sada je pronađeno sedam tijela, a nekoliko desetina ljudi završilo je u bolnici.
   Vatrogasci navode da su nepotopljeni dijelovi broda pretraženi, što sugeriše da nema mnogo nade da će još neko biti pronađen živ. U potopljenom dijelu broda nalaze se luksuzne sobe, barovi, banje i teniski tereni.

   Italijanski ministar za životnu sredinu izjavio je da će proglasiti vanredno stanje zbog rizika od curenja govriva i zagađenja nacionalnog parka u toskanskom arhipelagu. Do sada nije uočeno da je gorivo iscurilo u more.