Komentari (11)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
@mufljuz Sjevernjaci su razvijeniji zbog toga sto kod njih vec stotinama godina u drustvu vlada tzv. Protestantska etika rada, tj. njima je posao na prvom mjestu, pa tek onda dolazi porodica i ostalo. Dakle ljudi su vecinom protestantskog porijekla i rad im je svetinja., dok su juznjaci vecinom katolici i njima je na prvom mjestu porodica i crkva, a rad shvataju kao nametnutu i mrsku obavezu . Dakle kod jednih vlada psihologija rada, a kod drugih psihologija guzovace, vrlo jednostavno.
nemoze ti to mjeriti jarane kod njih je korupcija u visokim krugovima...sve ispod fercera italijan ima dobar posao, ima sve dodatke, ima sva moguča demokratska prava vrtiće auto puteve akonomiju hranu vina žena automobile sport...jaki u sportu jaki u televiziji turizmu ugostiteljstvu itd itd u bosni da bi dijete u vrtic treba ti štela...da ne idemo dalje za sta ti trebaju sve koverte štele i puno onog bošnjačkog pokornog savijanja do zemlje a nemamo ni dječijih dodataka, niti smo socijalna država a sve zato sto nemamo EMPATIJE
Pa kome oni namu BiH palamude o kprupciji.Berluscolni je deklarisani mafiozo,ako ko misli da u ostali i EU išta bolji vara se.A nas u BiH lijepe.Samo je sve na daleko višoj razini,obrće se neuporedivo veća lova i ne dotiče običnog čovjeka:To je jedina razlika.
nije ni ostatak EUrope ništa bolji, jedna velika koruptirana gomila
Pogledaj samo Angelu Merkel čiji je otac bio protestantski sveštenik. Nebi 100 muškaraca vodilo Njemačku kako je ona uspješno vodi. Njemci kao najbrojnija protestantska zajednica u Evropi( izuzev Bavaraca koji su katolici) vuče cijelu EU na svojim leđima. Sve što ti je Made in Germany je najtraženija roba na svijetu, a sve zbog toga što su svi Njemci usredotočeni na posao kojeg rade. Rad, rad i samo rad! I socijalna pravda za sve Njemce. Opaska: Hitler je bio katolik, a ne protestant!!!!
uz napomenu da nije to samo slucaj sa katolicima, vec i sa pravoslavcima i muslimanima. I kod muslimana je prvo A.ll.ah pa vjera pa djamija, pa porodica, pa nekad kad se stigne i posao:) Ovi rade da bi prezivjeli, a protestanti rade da bi doprinijeli boljitku i napretku kompletne protestantske zajednice.
mufijuz; odgovor je u Protestantizmu. Iako sekularna društva, uzeli su najbolje od protestantske filozofije: izuzetno jaka socijalna osjetljivost, duh preduzetnistva, pravičnost, skromnost. Za njih se kaze: they live to work, a za ostale; they work to live:). Mislim da su iz svoje vjere izvukli ono najbolje i najljepse i to ugradili u temelje drustva. Zato i drze citav svijet!
to vam je vrlo jednostavno savezničke snage su prilikom zauzimanja italije krenule od juga Sicilije i trazile su saveznike koje su našli u starim mafijaškim selendrama...svi mafijaski bosovi...seljaci...protivnici režima...zatvorenici...banditi su bili uz saveznike... posle osvajanja italije i svrgavanja fašizma...saveznici su ostavili italiju na upravljanje bas tim porodicama ...zato je Italija korumpirana preuzeli su je oni najgori iz sistema bas poput balkanskih zemalja ! nama vladaju bivsi režimski zatvorenici i banditi :-)))
@kard tuzno i istinito - slazem se 100% - zbog cega zasto kako - to je vec za sociologe, psihologe, politologe i slicno zbog cega je sjever - Danska Finska Norveska Svedska tako razvijeniji mentalno i kulturno....
Sve juzne Evropske nacije su do srzi korumpirana drustva....sve od Portugala do Turske, ukljucujuci tu i Balkan!
Ti mozes sirovinu iz selendre izvuci, al ne i selendru iz sirovine.