Ništa se nije promijenilo
9

Italija je i danas korumpirana kao prije 20 godina

SRNA
Paola Severino
Paola Severino
Italija je danas korumpirana kao na vrhuncu skandala koji su doveli do sunovarata političkog establišmenta prije dvije decenije, izjavila je danas ministrica pravde Paola Severino u okviru kampanje za usvajanje novog zakona protiv korupcije.

Severino pokušava da primora stranke koje su meta istraga da podrže novi zakon, o kojem će Senat glasati sljedeće sedmice.

Usvajanje ovog zakona oteže se već dvije godine, a sada ovaj akt mora biti što prije usvojen da bi stupio na snagu prije izbora za šest mjeseci.

Severino je uporedila aktuelnu situaciju sa onom od prije dvije decenije, kada je serija korupcionaških skandala dovela do sloma čitave političke scene.

Ona se ovim oštrim komentarom suprotstavila bivšem premijeru Silviju Berlusconiju. On smatra da je afera podmićivanja Bribesville, koja je razotkrivena prije 20 godina, predstavljala formu državnog udara koju je ljevičarski orijentisano tužilaštvo izvelo protiv stranaka koje su upravljale zemljom više od 40 godina poslije Drugog svjetskog rata.

"Ovo je drugi Bribesville i takva ocjena se ne može izbjeći. Na to ukazuje sam broj slučajeva koji su isplivali na svjetlost dana", rekla je Severino televiziji Sky TG24.

Berlusconijeva stranka Narod slobode je najteže ukaljana skandalima, koji doprinose rastu popularnosti političara populističke orijentacije.