Svijet
0

Istraživanje: Do 2030. nestaje 20 posto amazonskih šuma

FENA
Dvije brazilske skupine istraživača tvrde da će se do 2030. amazonske kišne šume smanjiti za gotovo 20 posto, budući da poljoprivredni radovi, cestogradnja i loš nadzor vlasti ubrzavaju krčenje šuma, stoji u izvještaju objavljenom u nedjelju.

Prema istraživanju Sveučilišta Minas Gerais i Amazonskog instituta za istraživanje okoliša, u iduće bi 22 godine moglo biti uništeno oko 260 hiljada četvornih milja amazonskih šuma.

"Šteta za Amazon i cijelu planetu bila bi nepopravljiva", izjavio je za brazilski list "O Globo" istraživač Britaldo Silveira Soares, koji predviđa smanjenje bioraznolikosti i kišnih sezona, a istodobno i povećanje emisija stakleničkih plinova zbog paljenja drveća kako bi se raskrčile šume.

Nestajanje šuma, tvrdi, ubrzat će i plan brazilskih vlasti da povećaju gradnju cesta u području Amazona, upozoravajući i da loša politika nadzora za posljedicu ima nastavak sječe šuma i drugih ilegalnih aktivnosti na štetu okoliša.

Kratkoročno, preliminarna istraživanja brazilskog ministarstva zaštite okoliša pokazuju da je uništavanje kišnih šuma ubrzano između augusta i decembra, nakon usporavanja u zadnje tri godine.

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva, prenosi Hina, izjavio je da istraživanja potvrđuju te porazne informacije, zbog čega je naredio osposobljavanje dodatnih federalnih policajaca i agenata za okoliš koji bi nadzirali ilegalnu sječu šuma u 36 visoko rizičnih područja.