Zajednička akcija
68

Homolje nakon požara: Obnova šuma nakon požara može trajati i stotinama godina

Obnova šuma
Obnova šuma
Godina 2020. obilježena je nizom katastrofalnih prirodnih događaja širom svijeta, a ni Bosna i Hercegovina nije bila izuzetak. Područje sela Homolje kod Konjica te godine se suočilo s ozbiljnim šumskim požarima,koji su predstavljali prijetnju lokalnoj zajednici, prirodi i životnoj sredini.

Ovi požari su ostavili dubok trag i podstakli hitne akcije na obnovi i zaštiti ovog prekrasnog područja.

Homolje, smješteno u srcu Bosne i Hercegovine, karakteriziraju bogata šumska područja sa stablima starim skoro sedam decenija. Ovaj raj prirode postao je prepoznatljiv po svojoj biološkoj raznolikosti i ekosistemima koji su ključni za očuvanje životne sredine.

Obnova šuma
Obnova šuma

Nažalost, 2020. godine Homolje je postalo žarište šumskih požara koji su izbili tokom sušnog ljeta i nanijeli ozbiljnu štetu. Šumske površine koje su se godinama razvijale i stvorile bogatstvo prirodne raznolikosti, postale su gorivo za požar koji je bilo teško obuzdati.

Požari su gorjeli brzo i žestoko, uništavajući hiljade hektara šume, ugrožavajući divlje životinje i predstavljajući ozbiljnu opasnost za lokalno stanovništvo. Uz trud vatrogasaca i volontera, požari su konačno stavljeni pod kontrolu, ali su ostavili duboke ožiljke na krajoliku i zajednici.

Nakon požara, zajednica se mobilisala da zajedničkim radom vrati Homolju stari sjaj.

Obnova šuma
Obnova šuma

Sadnja crnog bora postala je ključni dio napora obnove i rekonstrukcije Homolja. Ova specifična vrsta četinara se prirodno javlja na ovim prostorima i neophodna je za pročišćavanje vazduha i očuvanje životne sredine, što ih suštinski čini "plućima grada".

O tome koliko su naše šume bitne za kolektivni svjetski šumski fond govori i jedna od značajnih donacija od 15.000 sadnica crnog bora. Naime, Johnnie Walker, svjetski poznata kompanija viskija visokog kvaliteta i kompanija Boreas pokrenule su digitalnu akciju "Keep Walking. Keep Planting". Putem web stranice www.keepplanting.ba sve punoljetne osobe mogle su dati dozvolu da Johnnie Walker u njihovo ime posadi sadnicu, a uposlenici kompanije Boreas, članice Stanić Group kao i volonteri preduzeća Šumarstvo Prenj izveli su sadnju na pravoj lokaciji u oktobru 2023. godine.

Obnova šuma
Obnova šuma

Širom svijeta obnova šumskih površina postala je prioritet kako bi se obnovila prirodna ravnoteža, smanjila erozija tla i obnovila vitalnost ekosistema.

Johnnie Walker u svojoj domovini planira posaditi milion sadnica do 2025. godine, a nadamo se da će inspirisati i neku sličnu akciju u Bosni i Hercegovini.