Svijet
0

Istočnoazijski samit spreman prihvatiti SAD i Rusiju

FENA
Vladimir Putin (Foto: AFP)
Vladimir Putin (Foto: AFP)
Sjedinjene Američke Države i Rusija trebalo bi da se pridruže najvećem regionalnom udruženju u Aziji - Istočnoazijskom samitu, izjavili su u utorak ministri vanjskih poslova zemalja istočne Azije.

Diplomati su ipak naveli da će Azija željeti da očuva dominantan utjecaj u tom 16-članom bloku, koji čini deset članica Udruženja zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) i njihovi trgovinski partneri: Kina, Indija, Japan, Južna Koreja, Novi Zeland i Australija, prenio je Reuters.

Prijedlog službenog Washingtona da se pridruži Istočnoazijskom samitu ukazuje na obnovu američkog interesa za azijske države u razvoju, a posebno za područje jugoistočne Azije, regije koja obuhvaća najbrojniju muslimansku zemlju, stanovništvo koje broji 570 milijuna ljudi i gospodarstvo vrijedno ukupno 1,1 bilijun dolara.

"Ministri su pozdravili prijedlog Rusije i SAD-a da se pridruže bloku kao službene članice Istočnoazijskog samita", izjavio je čelnik vijetnamske delegacije na Regionalnom forumu ASEAN-a u Hanoiju Pham Kuang Vinh.

On je dodao da će taj prijedlog biti predstavljen liderima azijsko-pacifičke regije na sastanku Istočnoazijskog samita kasnije ove godine, pri čemu se očekuje da će on biti prihvaćen. To bi omogućilo da Rusija i SAD postanu nove članice bloka 2011. godine.