Napisao memoare
0

Ispovijest Jevreja koji je odrastao u Hitlerovom susjedstvu

Klix.ba
Jevrej koji je odrastao kao susjed Adolfa Hitlera u Minhenu je napisao knjigu o pojedinostima života pokraj čovjeka koji će kasnije postati jedan od najvećih masovnih ubica u historiji.

Edgar Feuchtwanger (88) imao je pet godina kada je Hitler, šef narastajuće Nacionalsocijalističke njemačke radničke stranke u Minhenu, preselio u rezidenciju koja se nalazila nasuprot njegovoj porodičnoj kući u Minhenu. Hitler je zadržao tu imovinu sve do samoubistva 1945., ali je tamo rijetko svraćao nakon što je postao kancelar Njemačke 1933. godine.

Susreli im se pogledi

"Naizgled zvuči sasvim normalno kada govorim o tome kako sam išao istom cestom kao i Hitler, kao da to nije velika stvar. Međutim, rijetko ko može reći da je na gotovo dnevnoj bazi viđao ljude koji su odgovorni za okretanje svijeta naopačke. Hitler je dolazio u Minhen vikendima, sjećam se da mi se pogled jednom susreo sa njegovim, mislim da se nije smiješio. Nekoliko ljudi je bilo ispred i povikali su 'Heil Hitler!'. Kao odgovor, on je podigao svoj šešir, a onda je sačekao automobil. Naravno da sam još tada znao ko je on", rekao je Feuchtwanger.

Dodaje kako se na svom putu do škole divio srebrenom Mercedesu koji je izlazio i ulazio u podzemnu garažu vile Heinricha Hoffmana, Hitlerovog fotografa i poslodavca njegove ljubavnice Eve Braun. Feuchtwangerov školski drug je živio pored te vile i sjeća se kako je viđao Hitlera dok je sjedio u vrtu na tom imanju.

"No, još kao dijete sam mogao osjetiti opasnost u zraku. U danima prije 30. juna 1934., kada se desila Noć dugih noževa, atmosfera je bila osobito 'okrutna'. Oko šest sati ujutro bio sam i nesvjesno svjedok priprema za stravičan masakr. Probudili su me lupanje vratima automobila, zvuk čizama na pločniku i vika. Pogledao sam kroz prozor i vidio kolonu auta parkiranu ispred Hitlerove zgrade, a muškarci su se žurno kretali okolo.

'Kao historičar, sada znam da je Hitler planirao eliminisati zloglasne SA odrede, koje je vodio Ernst Rohm, a koji mu više nisu bili potrebni. U ranim satima tog subotnjeg jutra, Hitler je naredio egzekuciju uhapšenih čelnika SA odreda u Minhenu, a potom je otišao u Bad Wiessee, 30 km južno od Munchena, gdje je sazvao sastanak sa Roehmom i drugih liderima SA odreda", kazao je Feuchtwanger, prenosi Daily Mail.

Mlijeko pred Hitlerovim vratima

On se prisjetio i situacije u kojoj se njegova majka našalila da nema mlijeka za djecu, jer je mljekar ostavio toliko boca pred vratima Hitlerove rezidencije. Također, sjeća se škripe kočnica i raspoređenih tjelohranitelja pri svakom Hitlerovom dolasku.

"Tih dana, kada bih ga vidio izbliza, on nije ulijevao strah. Čak sam bio znatiželjan i priželjkivao sam da ga vidim tamo", kazao je Feuchtwanger. No, nakon Kristalne noći i pogroma Jevreja te njihovog istjerivanja iz Njemačke u novembru 1938. uhapšen je i smješten u koncentracioni logor i Feuchtwangerov otac. Srećom, pušten je nakon šest sedmica te je uspio pobjeći sa porodicom u Veliku Britaniju. Edgar Feuchtwanger danas živi u Aveyronu u Francuskoj te je u poznim godinama napisao memoare pod nazivom Moj susjed Hitler: Sjećanja jednog jevrejskog djeteta uz pomoć francuskog novinara". Knjiga će biti objavljena iduće sedmice.