Svijet
69

Island izdao crveno upozorenje, u toku erupcija vulkana Bardarbunga

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Island je izdao crveno upozorenje za avioindustriju zbog aktivnosti vulkana Bardarbunga što znači da je erupcija u toku i da će doći do značajne emisije pepela.

Islandska meteorološka služba upozorila je da je u toku manja erupcija u vulkanu čija aktivnost je protekle sedmice izazvala hiljade zemljotresa.

Kompletno područje oko vulkana evakuirano je još u srijedu zbog bojazni da bi Bardarbunga mogla eruptirati. Ta oblast je nenaseljena, ali je omiljena među turistima.

Crveno upozorenje je najviše na skali od pet tačaka. Bardabarunga je dio velikog vulkanskog sistema koji leži ispod glečera Vatnajokull. Vlasti su ranije upozorile da bi erupcija vulkana dovela do katastrofalnih poplava.

Kako trenutno procjenjuju seizmolozi magma se kreće ispod glečera, a do erupcije vulkana će doći ako se magma podigne i istopi led koji je prekriva.

Kada je islandski vulkan Eyjafjallajokull eruptirao u aprilu 2010. izbacio je oblak pepela koji je izazvao haos u avioprijevozu, 100.000 letova je otkazano, a gubici su bili između 1,5 i 2,5 milijardi eura.