Svijet
0

Iransko-američka profesorica optužena da radi na svrgavanju režima

FENA
Haleh Esfandiari
Haleh Esfandiari
Iranske vlasti optužuju iransko-američku profesoricu Haleh Esfandiari, uhapšenu u Teheranu, da je povezana s "mrežom" čiji je cilj svrgavanje režima Islamske Republike, navodi se u zvaničnom saopćenju.

Esfandiari (67) došla je da posjeti svoju bolesnu majku (93) i uhapšena je 8. maja, preciziralo je ministarstvo za informiranje u saopćenju.

Esfandiari je kao univerzitetski profesor vodila studijski program o Bliskom Istoku u Woodrow Wilson međunarodnom centru za istraživanja u Washingtonu.

Prema ministarstvu, ona je objasnila istražiteljima da "u njenom centru aktivnosti i programe vezane za Iran finansijski pomaže fondacija Soroš, koja je odigrala ključnu ulogu u 'revolucijama' nekih zemalja posljednjih godina".

Ona je također objasnila da "Fondacija Soroš u Iranu traži stvaranje i proširivanje nezvanične mreže koja bi radila na svrgavanju režima Islamske Republike".

Američka državna tajnica Condoleezza Rice zatražila je u utorak oslobađanje Esfandiari, ali iranske vlasti, koje ne priznaju dvojno državljanstvo, ocjenjuju da se radi o čisto unutarnjoj aferi Irana.

U saopćenju od 10. maja, Woodrow Wilson centar je nazvao njeno hapšenje "potpuno neopravdanim". Prema njemu, prije njenog hapšenja i tokom ispitivanja, ona je bila "izložena pritiscima kako bi dala lažne iskaze ili lažno osudila Wilson centar da je povezan s aktivnostima s kojima on nema nikakve veze".