Iznijeli niz optužbi
0

Iranski napad dodatno podijelio izraelske političare, Netanyahu i Lapid ušli u žestoku raspravu

V. K.
Benjamin Netanyahu i Yair Lapid (Foto: EPA-EFE)
Benjamin Netanyahu i Yair Lapid (Foto: EPA-EFE)
Premijer Izraela Benjamin Netanyahu i lider opozicije u Izraelu Yair Lapid ušli su u burnu raspravu nakon iranskog napada na Izrael te su iznijeli niz optužbi jedan prema drugome.

Odgovarajući na izjavu Yaira Lapida da su Netanyahu i njegova vlada postali egzistencijalna prijetnja, vladajuća stranka koju predvodi premijer Izraela optužila je Lapida za licemjerje.

"Lapid, koji je potpisao sramni sporazum o predaji s Hezbolahom i radije je ostao u inostranstvu ove sedmice dok je bio Izrael bio pod napadima, nije čovjek koji će držati lekcije", naveli su iz Likuda.

Stranka je aludirala na Lapidov boravak u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ipak, Lapid nije ostao dužan te je odgovorio Netanyahuovoj stranci.

"Izraelsko odvraćanje u Libanu propalo je kada je Netanyahu dozvolio Hezbolahu da postavi šatore unutar suverene teritorije Države Izrael, za razliku od Lapida, koji je postigao pomorski sporazum uprkos Hezbolahovom protivljenju", poručio je Lapid.

Govorio je i odnosu Netanyahua prema problemu Irana.

"Što se tiče Irana, ako je Netanyahu radio sve ove godine na iranskom pitanju, kako su postali zemlja na pragu nuklearnog oružja te poslali stotine bespilotnih letjelica i krstarećih projektila da napadnu Državu Izrael", zaključio je Yair Lapid.