Uprkos sankcijama
8

Iranske zalihe obogaćenog urana 12 puta veće od dozvoljenih

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iran posjeduje zalihe obogaćenog urana koje su više od 12 puta veće od dozvoljenih koje su propisane međunarodnim dogovorom.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je saopćila da Iran posjeduje 2.442,9 kg obogaćenog urana, a iranske vlasti i dalje tvrde da je nuklearni program namijenjen isključivo u miroljubive svrhe.

IAEA tvrdi da iranska objašnjenja prisustva nuklearnog materijala nisu kredibilna.

Ambasador IAEA u Iranu, Gharib Abadi, rekao je da je važno izbjeći "brzoplete komentare" te dodao da se "vode razgovori s ciljem rješavanja problema".

IAEA nije otkrio na kojoj lokaciji se nalazi obogaćeni uran. Iran obogaćuje uran do 4,5 posto čistoće, što je kršenje dogovora za 3,67 posto koji je potpisan 2015. godine.

Još uvijek se vrše analize uzoraka uzetih u septembru s dvije nuklearne lokacije koje su otvorene za inspektore prošle godine.

Prema dogovoru, Iranu je dozvoljeno da proizvede do 300 kg obogaćenog urana.

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden je pokazao volju da vrati SAD u nuklearni dogovor te da ponudi Iranu "put u diplomatiju", Iranski predsjednik Hassan Rouhani je kazao da je njegova zemlja spremna iskoristiti svaku priliku kako bi se riješila sankcija.