Jeftino i ubojito
69

Iran predstavio novi dron, podsjeća na ruski Lancet koji se proslavio u Ukrajini

F. H.
Foto: Tasnim
Foto: Tasnim
Iranska republikanska garda je u nedjelju predstavila svoj novi kamikaza dron, dizajniran tako da podsjeća na ruske dronove korištene u Ukrajini.

Novi dron čije ime još nije objavljeno, kategoriziran je kao dron samoubica i podsjeća na dron ZALA Lancet ruske proizvodnje.

Opremljeno elektro-optičkim sistemima i ugrađenom bojnom glavom, ovakvo oružje naširoko se koristi u kopnenom ratovanju. Takvi dronovi lutaju oko određenog područja dok se ne locira cilj.
Foto: Tasnim
Foto: Tasnim

S obzirom na njihovu malu veličinu, ovakvi dronovi mogu nositi kopnene trupe i koristiti u raznim operacijama. Kopnene snage IRGC-a i iransko Ministarstvo odbrane već su razvili lebdeću municiju Meraj-521 i Sina.

Foto: Tasnim
Foto: Tasnim

IRGC je napravio velika ulaganja u razvoj samoubilačkih dronova posljednjih godina. Niz naprednih dronova samoubica, poput Shahed-131 i Shahed-136, korišten je u raznim ratnim igrama diljem Irana.

Pod pretpostavkom da je novi dron koje proizvodi IRGC inspirirano Lancetom ruske proizvodnje, dron mora imati izdržljivost leta od 30 do 60 minuta i nositi teret od 3 do 6 kilograma unutar dometa od 40 kilometara.