Svijet
0

Iran u augustu ili septembru spreman za pregovore?

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Postoje nagoveštaji da bi Iran u slijedeća dva mjeseca mogao da odgovori na formalni zahtjev za vođenje pregovora o nuklearnom pitanju, izjavio je danas u Briselu neimenovani evropski zvaničnik novinskoj agenciji Rojters.

On je, poslije sastanka visokih zvaničnika šest svjetskih sila (EU3+3), u vezi sa napredovanjem u primjeni četvrte runde sankcija UN-a prema Iranu, kazao da određeni nagovještaji sa iranske strane, uklučujući i one od predsjednika Mahmuda Ahmadinežada, ukazuju da bi Iran mogao da odgovori na pisani zahtjev ili čak sam predloži razgovore krajem augusta ili u septembru.

"Imamo te naznake od Iranaca, koji ukazuju na kraj augusta ili početak septembra. Ponekad djeluje da će biti riječ o odgovoru na naš zahtjev do tog vremena, a ponekada da će se raditi o sastanku. Pozdravljamo i jedno i drugo", kazao je diplomata.

Visoki komesar EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton, koja je danas prisustvovala sastanku, pisala je prošlog mjeseca glavnom iranskom pregovaraču Saedu Džaliliju, pozivajući ga na obnavljanje pregovora. Odgovor na pismo nije stigao, ali je zato iranski ministar spoljnih poslova Manučer Motaki ove sedmice poslao ministrima spoljnih poslova EU pismo, u kojem je oštro kritikovao Uniju zbog njenih dodatnih sankcija prema toj zemlji.

Zvaničnik je za Rojters potvrdio da je Džalili jedini pouzdan posrednik između međunarodne zajednice i Irana.

Šest svjetskih zemalja (EU3+3) uključenih u razgovore o Iranu čine SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Rusija i Kina.